МЗ: Наложеното вето върху бюджета на НЗОК е във вреда за пациентите

„Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и е във вреда за пациентите“, това е официална позиция на Министерството на здравеопазването, по повод наложеното вето от президента Румен Радев на текстовете заради мораториума за нови оригинални лекарства.

„Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване. С него се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение”, пишат от МЗ.

[ad id=“263680″]

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за бюджета на здравната каза за следващата година, тъй като касата няма да плаща за определени лекарствени продукти през 2018 година.
Радев смята, че с настоящия закон не са намерени най-удачните решения, с които спрведливо да се разпределят средствата.

Според МЗ обаче именно в сегашния вид на сметката на НЗОК за догодина е „намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи”.

[ad id=“225664″]

От министерството посочват, че всеки закон „при необходимост може да бъде променян по волята на Народното събрание”, информира dir.bg


image0 (9K)