МЗХГ и МОН обявяват конкурс „Моето стопанство“ за ученици – идея за стартиране на бизнес

До 31 март 2020 г. учениците, обучаващи се по специалности от професии от професионално направление „Растениевъдство и животновъдство“ от XI и XII клас, могат да представят своите идеи за стартиране на бизнес в областта на земеделието – в конкурса „Моето стопанство“

Той е организиран от Министерство на земеделието, храните и горите, в партньорство с Министерство на образованието и науката. Конкурсът е част от съвместната кампанията на двете министерства – „Супер фермер“, която има за цел да подкрепи младите хора, като им се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна, както и да се осъществи връзка между учениците и бизнеса.
Заявление за участие в него може да подаде всеки, който предстои да завърши професионално образование от професионалното направление „Растениевъдство и животновъдство“. За участие е необходимо да се попълни заявление, което да съдържа – имена и данни на ученика, както и кратко описание с представяне на идеята, което да не бъде повече от 3 страници.
За победителите в конкурса са предвидени награди. Те ще бъдат отличени от жури, в което ще участват представители от Селскостопанска академия, Националната служба за съвети в земеделието, Министерство на образованието и науката и външен експерт.
При оценяването ще се следи дали проектите отговарят на следните критерии: избор на тема на идейния проект и формулиране на идеята; обосновка на идеята, която включва: актуалност и реалистичност на идеята (проучване/анализ на пазара във връзка с реализацията на проектната идея); внедряване и използване на иновации (какви иновации, обосновка за новостите, както и с какво биха допринесли за конкурентостта и налагането на идеята на пазара на труда); използване и/или въвеждане на дейности и методи за опазване на околната среда или за хуманно отношение към животните (идеята и нейното реализиране, какви методи за опазване на околната среда въвежда, пряк ефект от реализирането й с обосновка, както и за хуманното отношение към животните); социален ефект – разкриване на работни места и интеграция на хора с увреждания (колко работни места ще бъдат разкрити, какви хора ще бъдат привлечи за реализирането на проектното предложение, с приложена аргументация).


image0 (9K)