Мечокът Цветан броди из Балкана с… GSM

Седемгодишният мечок Цветан пое из горите на Балкана с… GSM. Той все още не си е избрал място за зимуване и броди по пътеки и полянки, събира шипки, диви круши и полусухи червени боровинки, пише „Марица“.

[ad id=“255238″]

Цветан се „обажда“ от всяко ново място, а служителите на Сдружение за дивата природа и Национален парк „Централен Балкан“ отбелязват неговото местонахождение.

200-килограмовият мечок  получи нашийника с GSM-GPS миналия ден лично от шефа на екипа на Сдружение за дивата природа Валдимир Тодоров в района Априлци.

[ad id=“225664″]

Животното беше закичено и с обичка на ухото – марка, която го регистрира в архивите на Сдружението за дивата природа.

Маркирането на мечките се изпълнява по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Сдружение за дива природа „Балкани“. Това става в рамките на проект „Продължаване на дейностите на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ при проучване миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка при маркиране на индивиди с GPS-GSM нашийници и асистиране при случаи на проблемни мечки.   Проектът се подкрепя от дирекцията на НП „Централен Балкан“. Екип, воден от Владимир Тодоров, улови и маркира миналата година три мечки – две млади женски, кръстени Иванка и Спаска, и около 6-7-годишен мъжкар, наречен Владо. Четвърто маркирано  мече е Джими, освободен на 7 юни от служители на парковата дирекция и експерти от Сдружението за дива природа „Балкани“ от бракониерска примка.  Още два мечока с GSM пращат сигнали от своите маршрути в „Централен Балкан“ – това са Пламен и Андрей. Снабдените с GSM предаватели мечки „сътрудничат“ на учените и парковата управа. Чрез получаваните данни те определя територията, на която се намира животното, поведението и хранителните навици на индивида.


image0 (9K)