Местните в Дълбоки са убедени, че пожарът над селото е умишлен

Към 27 юли сутринта пожарът в Средна гора над старозагорското село Дълбоки е потушен, уверяват от пожарната в Стара Загора.

Припомняме, че огънят е избухнал следобед в събота и към мястото са се отправили 7 екипа пожарникари, малко по-късно са се включили и военни от Втора тунджанска механизирана бригада, както и служители на регионалното Държавно горско стопанство. Не на последно място трябва да споменем и самоотверженото участие в гасенето на местните хора, начело с кмета на селото Бальо Динев, разказа за ЗАРАТА жителят на Дълбоки Живко Желев. По думите му, в неделя млади мъже са се отправили нагоре с колите си, но са ги върнали заради реалната опасност да пострадат, разбира се с благодарност за желанието.

Имаше опасност пламъците да слязат и до последните къщи в селото. Поуплашихме се, сподели Желев.

В боровия масив над селото пожарникарите са потушавали с обратен огън възникналите пламъци, поради трудния терен.

Мястото на пожара е често посещавано от десетки хора. Предполага се, че именно човешка дейност е станала причина за избухването на пожара. Горели са 300 дка борова гора. Местността е трудно достъпна, затова се е наложило да се гаси ръчно, а не с машини.

След големия пожар през 2007 г. част от опустошените площи беше залесена, а сега с 80-годишните борове, изгоряха и младите дръвчета, със съжаление завърши разказа си Желев.


image0 (9K)