В УМБАЛ “Проф др Стоян Киркович” вече се използват предпазни маски срещу COVID -19 на базата на маски за шнорхелинг

В местната болница в Стара Загора вече се използват предпазни маски за медицинския персонал срещу COVID -19 на базата на маски за шнорхелинг, адаптирани от българския екип Air Collective

Двадесет и пет медици от КАИЛ, УМБАЛ “Проф др Стоян Киркович” АД вече използват специализираните маски, които наскоро българския екип от Air Collective адаптира за ново предназначение и вече дари на над 10 болници в страната

До момента в Европа са дарени няколко десетки хиляди подобни адаптирани маски, които да предпазват болнични специалисти. Следвайки примера на няколко успешни европейски екипа в Италия, Белгия, Чехия и Хърватия, от средата на месец март екипът в България адаптира маските за шнорхелинг за употреба в болнични условия
в две направления – специализирани предпазни маски от медицински специалисти и такива за кислородна терапия на пациенти.

Новото приложение за предпазване на медиците се постига посредством нов вид накрайник на маската за шнорхелинг, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри. А маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за контрол за налягането от типа PEEP и допълнителен шлаух.

“Въпреки първоначалното стъписване поставяйки си необичайния за ежедневието ни маска /шлем, се установява че се понасят много добре,” споделя доц. д-р Георги М. Арабаджиев, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД в Стара Загора. И продължава: “Притискането на лицето е много по – слабо в сравнение с комбинацията, маска с два ластика, прилепващи очила с широк ластик или пластмасовия прикрепващ механизъм на тежките шлемове”, допълв д-р Арабаджиев.
Според него “изключително съществен факт е че поставена веднъж маската /шлема не се разместват колкото и да се изпотяваш, и каквито и движения да извършваш.” А това е от голямо значение при контакт с пациентите.
Екипът ни вече получи множество потвърждения за добра защита срещу COVID-19 медицински персонал в страната.

Над 250 маски са дарени и тествани досега в няколко болници, сред които УМБАЛ “Александровска” ЕАД в гр.София, УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович” АД, гр.Стара Загора, СБАЛББ ПЕРНИК ЕООД – гр. Перник, МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в гр.Сливен, МБАЛ Христо Ботев АД, гр. Враца, МБАЛ „Д-Р БРАТАН ШУКЕРОВ“ АД – гр. Смолян, УМБАЛ д-р Георги Странски ЕАД – гр. Плевен, „МБАЛ“Св.Иван Рилски“- Разград“АД – гр. Разград, МБАЛ ,,Д-р Атанас Дафовски“ АД – гр. Кърджали и др.

Високата степен за защита, която осигуряват и добрите отзиви за приложението им доведоха до многобройни заявки от здравни организации и медици през сайта на доброволческия екип – www.aircollective.io

“След последните развития на епидемията, която засегна десетки медицински лица, заявките за дарения от нови болници рязко се увеличиха. Опитваме се да отговорим за всички, но са нужни повече средства, тъй като самите маски за шнорхелинг са скъп консуматив.”, коментира Божана Иванова, директор на Фондация Резонатор.

До момента екипът в България е вложил над 10 000 лв. собствени средства, но за да успее да отговори на нуждите на медиците и да разшири производството, се нуждае от финансова подкрепа за закупуването на материали и покриване на логистичните разходи по доставката им. В момента, производственият капацитет е 40 маски на ден. Себестойността на всяка маска е между 60 и 200 лв., в зависимост от това дали ще се използва от болничния персонал или от пациент.

„За да може да изработим бързо и качествено детайлите изполваме професионална техника и материал с високи технологични качества – здравина и гъвкавост – подходящ за многократна дезинфекция с наличните в болниците методи.“, коментира Димо Димов, съосновател на Солид Фил и доброволец в инициативата.

Средствата се набират чрез кампания в HelpKarma. Именно, благодарение на тези дарения, Старозагорската болница получи 25 броя маски за медицински персонал и 2 маски за тестове в кислородна терапия на пациенти.

Амбицията на българите в Air Collective е да създаде достатъчно оборудване за България, като се започне от защитата на болничните служители на всички нива, и се стигне до пациентите, които са диагностицирани с COVID-19 у нас. Всички произведени и дарено комплекти ще остане на разположение за лечебните заведения и след решаването на кризата с COVID-19 и може да се използват в борбата и с други вирусни епидемии.

За Air Collective
В инициативата участват около 170 души от над 25 държави. Екипът в България координира обмяната на опит и обратната връзка от медицински лица, хардуерни и софтуерни инженери, ентусиасти, предприемачи и професионалисти от сферата на бързото прототипиране.


image0 (9K)