Местан: Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация

„Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец. Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв.“

Това заяви лидерът на ДОСТ по бТВ по повод декларацията на партията, в която поиска България да признае турско малцинство у нас, както Албания призна българско.

[ad id=“225664″]

Местан посочи, че концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на т.нар. Възродителен процес. Това означава, че всички сме етнически българи. Това никога няма да призная, категоричен бе Местан, но подчерта, че твърдо е против сепаратизма.

„В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание естествено е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса“, обясни Местан.

Той посочи и, че няма турско гражданство и не е имал намерение да има друго гражданство освен българското.

[ad id=“255238″]

Нито едно малцинство няма да престане да съществува, ако не е признато от конституцията, подчерта още Местан.

Моите деца като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език. Съзнателно говоря с тях и на български, за да мога да ги науча на официалния език, но поех и родителската отговорност да им дам това, което българската образователна система не им даде – да говорят и майчиния си език.

Лютви Местан отрече ДОСТ да се финансира от Турция.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)