Местан е обвиняем за смъртта на бебето, загинало при катастрофата при ГКПП „Маказа“

Лютви Местан остава временно без шофьорска книжка. Мярката е по искане на прокуратурата.

С постановление на Окръжна прокуратура-Кърджали от днес по отношение на Лютви Местан, привлечен като обвиняем за престъпление по транспорта, в резултат на което е причинена смърт, на основание чл.69а, ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс, е наложена мярка за процесуална принуда – временно отнемане на свидетелството му за управление на моторно превозно средство. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив, предава Дарик.

Вчера Лютви Местан бе привлечен към наказателна отговорност по случая с тежката катастрофа на главен път към ГКПП „Маказа“. При пътния инцидент в неделя загина 6-месечно бебе и бяха ранени други трима души.

Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на детето.

По отношение на Местан е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Тя е съобразена с изискванията на НПК, а именно да се попречи на обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление. „В случая е направена преценка въз основа на доказателствата по делото, че посочената мярка за неотклонение би изпълнила тези цели“, посочват от прокуратурата.

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза. До момента са извършени разпити на свидетели и очевидци, назначени са съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение относно причините за смъртта на 6-месечното дете, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото бебе и неговия 9-годишен брат, допълват от Апелативна прокуратура-Пловдив.


image0 (9K)