Мерки за сигурност: 3500 души ще пазят Ердоган в Рим

Мерките за сигурност в италианската столица ще бъдат издигнати на най-високо ниво за посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Рим.

[ad id=“225664″]

За безопасността на турския държавен глава ще бдят 3500 служители от сигурността, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Безпрецедентни мерки ще са в сила в италианската столица по време на 24-часовото посещение на Ердоган. Във връзка с визитата е обявена „зелена зона“ в центъра на града, за да се попречи на всякакви протестни инициативи или демонстрации на Кюрдската работническа партия (ПКК), отбелязва телевизията.

Маршрутът на турския президент през италианската столица ще бъде следен през наблюдателните и охранителните камери, планирани са алтернативни пътища за кортежа на президента. По време на посещението ще бъдат затворени за движение някои пътни артерии.

[ad id=“263680″]

Кортежът ще бъде следван от линейки и пожарни коли, а за обезпечаване на охраната на турския държавен глава в Рим ще пристигнат подкрепления от съседни градове.

НТВ посочва, че подобни мерки не е имало дори за посещения на президенти на САЩ в Италия, когато охраната не е наброявала повече от 3000 души.

Ердоган ще замине в неделя вечерта на посещения в Италия и Ватикана. Срещи там турският президент ще има с папа Франциск и президента и премиера на Италия Серджо Матарела и Паоло Джентилони.

Това ще бъде второто посещение на турски президент във Ватикана за последните близо 60 години. Преди това такава визита бе осъществена от третия турски президент Джелял Баяр през 1959 г. След срещата във Ватикана на Баяр с папа Йоан XXII, през април 1960 г. Турция установява дипломатически отношения с Ватикана, а през 1962 г. открива свое посолство там, напомня в. „Сабах“.

Турция е била посещавана от няколко глави на римокатолическата църква от тогава – през 1967 г. в страната идва папа Павел VI, през 1979 г. – папа Йоан Павел II, през 2006 г. – папа Бенедикт XVI, а през 2014 г. – папа Франциск.
dir.bg


image0 (9K)