Меркел след срещата с Тръмп: Никой няма интерес от лоши отношения с Русия

„Що се отнася до санкциите, то работим в тясно сътрудничество с правителството на САЩ, в частност с министъра на финансите, за да разберем какви странични последствия биха могли да имат те“, заяви тя

[ad id=“225664″]

„Никой не е заинтересован от лоши отношения с Русия, но за разногласията с Москва трябва да се говори открито.“ Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференцията с президента на САЩ Доналд Тръмп, цитирана от ТАСС.

„Никой не е заинтересован от лоши отношения с Русия, но там, където се появяват конфликти и стават такива неща, както например в Украйна, те трябва да бъдат назовавани с истинските си имена“, каза Меркел. Тя заяви, че е обсъдила с Тръмп политиката на Русия, ролята й в Сирия, ситуацията в Украйна, както и възможните последствия от американските санкции срещу Москва за Германия.

[ad id=“263680″]

„Разбира се, обсъдихме темата за Украйна, тук работим в доста тясно сътрудничество срещу нелегитимните действия на Русия“, заяви Меркел. Тя посочи, че се радва много, че с правителството на САЩ са в тясно сътрудничество по този въпрос като допълнение към Минския формат и това по думите й ще продължи и занапред.

„Що се отнася до санкциите, то работим в тясно сътрудничество с правителството на САЩ, в частност с министъра на финансите, за да разберем какви странични последствия биха могли да имат те“, заяви тя.

[ad id=“236993″]

Меркел допълни, че смята, че що се отнася до разногласията с Русия, до конфликтите с нея и до ролята й в Сирия, има голямо единодушие. Тя заяви, че „по принцип гарантирането на териториалната цялост на страна като Украйна е извънредно важно и тя трябва да бъде зачитана“. Меркел допълни, че решението дали от 1 май да бъдат въведени мита за стоманената и алуминиева продукция от ЕС остава за президента Тръмп.

Преди това в петък през деня президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че разследването на възможните връзки между неговия предизборен щаб и Русия „трябва да бъде прекратено веднага“, след като републиканците от Конгреса публикуваха доклад, в който доказват, че не е имало подобни отношения, пише The Hill.

[ad id=“236999″]

„Пълен лов на вещици! Трябва да бъде прекратено веднага!“, написа Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“ след като конгресмените-републиканци от комисията по разузнаване публикуваха окончателния си доклад относно предполагаемата руска намеса.

В него се подчертава, че не е открито „никакво доказателство, че предизборният щаб на Тръмп е бил във връзка, координация или конспирация с руското правителство“. Но същевременно в документа предизборната кампания е критикувана за лоша преценка и за зле преценени действия по отношение на свързани с Русия личности.


image0 (9K)