Меркел притискала Борисов да приемаме мигранти, той не се  давал

Немският канцлер е разговаряла по телефона с българския премиер

[ad id=“225664″]

В тежък и напрегнат телефонен разговор канцлерът на Германия Ангела Меркел е настояла пред премиера Бойко Борисов България да приема обратно бежанци. Министър-председателят ни обаче отказал категорично с аргумента, че позицията на страната ни е изразявана нееднократно преди, по време на европредседателството ни и след него. Това съобщава „Труд“, цитирайки свои информирани източници, близки до Министерския съвет.

Разговор наистина е бил проведен през уикенда, потвърдили пред изданието лаконично от правителството. В прав текст Ангела Меркел настояла пред премиера Борисов страната ни да започне да приема обратно мигранти по примера на Гърция.

[ad id=“263680″]

„Позицията на България остава непроменена“, категоричен бил Бойко Борисов. Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът.

Министър председателят обаче припомнил на немския канцлер, че нееднократно е настоял ЕС да дава средства за организиране на hotspot-ове – горещи точки, с временни центрове в държавите, близки до района на конфликт.

До 10 дни у нас ще пристигнат последователно председателят на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер и експерти на федералния министър на вътрешните работи Ханс Зеехофер.

[ad id=“236993“]

Предвидено е те отново да огледат съоръженията по границите ни. Точно партията на Зеехофер – Христоянсоциалният съюз, която е коалиционен партньор на партията на Меркел – Християндемократическият съюз (ХСД), е настойчива Германия да търси начини да връща бежанците в страните, от които са влезли на територията на ЕС.


image0 (9K)