Меркел очаква тежки коалиционни преговори, не знае кога ще приключат

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че не е сигурно кога ще приключат коалиционните преговори между нейната консервативна партия и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по съставяне на нова управляваща коалиция и очаква те да бъдат тежки, предадоха „Ройтерс“ и ТАСС.

[ad id=“263680″]

„Днес отново се събрахме тук за решаващия кръг на преговорите“, подчерта канцлерката преди началото на дискусиите. Тя добави, че въпреки добрата подготвителна работа, все още остават важни въпроси за решаване.

„Днес започвам разговорите с добра воля, но очаквам, че на днешната сесия ще се изправим пред трудни преговори“, добави тя, цитира БТА.

Лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, на баварския им съюзник Християнсоциалния съюз (ХСС) и на ГСДП се опитват да сключат споразумение до края на днешния ден, за да подновят управляващата от 2013 г. широка коалиция. Според някои политици обаче преговорите могат да продължат утре и вдругиден, отбелязва „Ройтерс“.

[ad id=“218001″]

Председателят на ГСДП Мартин Шулц подчерта, че по много въпроси позициите на партиите са се доближили, но особено в социалната политика все още има точки, по които има разногласия. „Искаме да бъде сформирано стабилно правителство, но за това е нужно устойчиво споразумение“, добави той и заяви, че очаква много интензивни преговори, който може да продължат и през нощта.

[ad id=“218548″]

И след сключване на споразумение утвърждаването на коалиционното споразумение и сформирането на кабинет могат да отнемат седмици, отбелязва ТАСС.

 


image0 (9K)