Меркел: Очакваме много от председателството, подкрепяме България за Шенген

Благодаря за помощта на Германия във всичко – и за опазването на границите, за помощта на ЕС, за Шенген и преди всичко за газовия хъб „Балкан“, заяви премиерът Бойко Борисов

[ad id=“263680″]

„България може да направи много за развитието на добросъседските отношения и за перспективата на Западните Балкани.“ Това заяви канцлерът Ангела Меркел след срещата с премиера Бойко Борисов в Бояна. „България и Германия ще работят в тясно сътрудничество, подкрепяме България за Шенген“, подчерта тя.

Двамата обсъдиха приоритетите на Българското председателство, мигрантската криза и други европейски проблеми. Меркел благодари лично на премиера Борисов за охраната на европейските граници.

Тя приветства и инициативата на Борисов за посредничество между ЕС и турския президент Ердоган.

Канцлерът изрази и подкрепа за газовия хъб „Балкан“, като подчерта геостратегическото положение на България.

[ad id=“218001″]

„Очакваме много от Българското председателство и споделяме целите му. Скъпи Бойко Борисов, благодаря за сърдечния прием в София. Радвам се, че имам възможност в началото на Българското председателство да гостувам тук. Очакваме много от него, подготвено е отлично от българското правителство. Мотото „Съединението прави силата“ е точно това, от което има нужда ЕС“, заяви Меркел. Според нея България може да направи много за развитието на отношенията със съседите си.

„Много активно говорихме за тези отношения. Например за неформалната среща, която иска да се проведе в София за Западните Балкани. Напълно споделяме целите на Българското председателство“, коментира тя.

[ad id=“218548“]

Благодаря за помощта на Германия във всичко – и за опазването на границите, за помощта на ЕС, за Шенген и преди всичко за газовия хъб „Балкан“, заяви премиерът Бойко Борисов.


image0 (9K)