Меркел: Новото правителство на Германия ще работи за силна Европа

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да работи за силна Европа и изрази надежда, че търговският спор със САЩ за наложените от президента Доналд Тръмп вносни мита ще бъде решен чрез преговори, предаде „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

[ad id=“225664″]

„Най-после дойде време да се захванем за работа“, каза германският лидер във връзка с подготовката за встъпване в длъжност на новото германско правителство.

Днес Християндемократическият съюз на Меркел, баварският му съюзник – Християнсоциалният съюз, и левоцентристката Германска социалдемократическа партия, подписаха договореното след дълги перипетии коалиционно споразумение. Очаква се в сряда парламентът да избере Меркел за четвърти мандат като канцлер рекордните 171 дни след като германците гласуваха в парламентарни избори.

[ad id=“236993″]

Меркел приветства започването на разговорите на ЕС със САЩ (по търговския спор) и каза, че новото германско правителство ще започне и собствени преговори. Ако проблемът не може да бъде решен чрез преговори и едностранни действия не могат да бъдат избегнати, ние ще обсъдим своя отговор, но разчитам на преговорите и ще има много възможности за това, посочи канцлерката.

[ad id=“236999″]

Тя каза също, че заедно с новия финансов министър Олаф Шолц ще отидат в Париж след полагането на клетва от новото правителство за разговори с френския президент Еманюел Макрон, който очаква германския отговор на неговия призив за амбициозни реформи на Европейския съюз. „Ще можем да кажем повече, отколкото през декември“, на предстоящата среща на върха на ЕС по-късно този месец, добави Меркел.

[ad id=“237001″]

„Ние искаме Европа, която споделя едни и същи ценности и действа заедно, особено към външния свят, и ще дадем своя принос“, подчерта канцлерът.

Тя изрази също така надежда за напредък в изпълнението на мирните споразумения за Украйна след президентските избори в Русия в края на тази седмица.

Олаф Шолц, който е временно изпълняващ длъжността лидер на социалдемократите, каза, че „четвъртата голяма коалиция в Германия не започна като брак по любов, но добави, че партньорите в нея „са в позиция да работят конструктивно заедно и да управляват добре.Това е работата, с която сме натоварени, и ние ще я свършим“.

[ad id=“238430″]

Новата „голяма коалиция“ ще разполага с 399 места от общо 709 в Бундестага (долната камара на парламента) и затова не се очакват никакви проблеми с преизбирането на Меркел и с назначаването на членовете на нейното правителство, отбелязва ТАСС.


image0 (9K)