Меркел: Китай не бива да подкопае единната европейска политика!

„Китайските инвестиции не трябва да подкопават общата европейска политика“, предупреди канцлерът Ангела Меркел.

[ad id=“225664″]

„Страните членки на ЕС, които участват в китайски правителствени инфраструктурни инициативи, трябва да съзнават опасността от подкопаване на общата европейска външнополитическа позиция към Китай“, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от „Ройтерс“.

На съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич тя посочи, че по същество няма нищо нередно в китайската роля в проекти като изграждането на ж.п. линията между Унгария и Сърбия, част от инициатива „16+1″, в която участват предимно по-бедни страни членки на Евросъюза и Китай (сред тях България).

[ad id=“238430“]

„Виждам голям смисъл страните членки на ЕС, които участват в тази инициатива, също да представят нашата обща външна политика към Китай“, посочи Меркел пред журналисти.

„България и Китай ще търсят взаимноизгодни модели за изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти“, каза премиерът Бойко Борисов, който миналия ноември гостува в Пекин на китайският премиер Ли Къциян.

[ad id=“236993″]

Тогава Борисов приветства решението на Китай да стане първата държава извън ЕС с принос към Инвестиционния план за Европа (планът Юнкер) и изрази желание да се обсъдят възможни съвместни проекти по тази линия.

 


image0 (9K)