Меркел и Юнкер разкритикуваха Тереза Мей, че иска твърде много от Брюксел

Според германския канцлер и председателя на ЕК британското правителство няма ясни позиции

Брекзит и по-конкретно исканите от Лондон промени в потенциалното споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз какви да са отношенията им след това успяха да влошат тона между Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер и между нея и Ангела Меркел, предават международните медии.

Германският вестник Die Welt определя настроението на започналата вчера среща на европейските лидери като „много лошо”. Германският канцлер няколко пъти е прекъснал британския си колега, настоявайки Мей да изясни позицията си. Според друга немска медия – Focus – Меркел също така е отказала да приеме предложението на Мей да се определи конкретен краен срок за постигането на споразумение за свободна търговия с ЕС. Единствено то би решило проблема, че няма да се въведе твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит – ход, който би подкопал целостта на Обединеното кралство.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също е разкритикувал британското правителство, заявявайки, че се нуждае от пояснения какво точно очаква то от Брюксел. Юнкер определи преговорите за Брекзит като „понякога мъгляви и неточни”.

„Намирам за неудобно, че има впечатление, вероятно в Обединеното кралство, че ЕС е този, който трябва да предлага решения. Това трябва да направи Кралството, което излиза от ЕС”, заяви той. Председателят на ЕК добави, че Брюксел ще засили подготовката си за Брекзит без споразумение.


image0 (9K)