Менюто на бежанеца в България: Плод, салатка и месо

Храната на бежанците в България са включени плодове и пресни зеленчуци, месо, риба, масло, макарони и други продукти.

Това става ясно от думите на  зам.-шефа на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.

„Не можем 100% да отговорим на всички специфики на техните кухни, но те всеки ден получават чай, масло, макарони, разнообразни баници, има възможност да се меси хляб – уточнява той пред “168 часа“.

На бежанците три пъти седмично се дава пиле, телешко, риба, като това не е само печено, а е комбинирано с различни ястия – например боб, леща, фасул, някои консерви.

„Всеки ден има пресни зеленчуци, правят се салати, макар че те не консумират толкова, колкото е обичайно за нас. В закуските и в някои ястия имат ябълки, портокали, понякога банани“, казва още зам.-шефът на агенцията.

През 2017 г. са предвидени 8 млн. лв. от бюджета само за покупката на храни за 5-те хил. бежанци в центровете у нас. Или по 133 лева месечно на човек. Тоест на ден порционът им струва 4 лева и 29 стотинки.

За сравнение приблизителният храноден в най-известното здравно заведение в страната “Пирогов“ е 3,50 лв. По данни на пресаташето на болницата Мария Пойразова.

За миналата година болничното заведение е изхарчило около 775 хил. лв. за храна на пациентите си.

Менюто в болниците се изготвя по специални рецептурници, съобразени със здравословното състояние на всеки пациент. Например човек с диабет не получава рискови за състоянието му блюда. Използва се т.нар. диетична храна. Всички държавни болници спазват този принцип.

От Агенцията за бежанците пък благодарят на Българския червен кръст, Върховния комисариат за бежанците и Българската хранителната банка, които непрекъснато помагат.

Така например, макар че мюсюлманите не отбелязват Коледа, и те са усетили празника.

„Много неправителствени организации ни помогнаха със сладкиши – казва Кирчо Киров. – Особено около Коледа и Нова година. Децата също получиха допълнителни лакомства.“

Менюто е пълно с разнообразни продукти, плодове и зеленчуци.

„Всичко е съобразено с това всеки да получи необходимите 2000-2500 калории на ден“, казва още зам.-шефът на Агенцията.

За децата са предвидени половината от тях. Като отделно се дават бебешки храни, пюрета, хумани.

„Естествено, не сме в състояние да удовлетворим всички претенции на бежанците за някои видове храни, но нямаме информация за някакви критични ситуации“, казва още Киров.

Често се оказвало дори, че подготвените за мигрантите хранителни продукти са излишни.

„Менюто се планира по списъците за настанените, но голяма част от бежанците са в свободен режим и ги няма – някои просто не идват, други бягат самоволно. Затова сутрин правим проверки и коригираме необходимите продукти“, казва още Киров.

Източник: dnes.bg


image0 (9K)