Менда Стоянова: Смяната на касовите апарати е път към борбата със сивата икономика

Гласуваният от парламента закон, според който търговците трябва да сменят касовите си апарати, засяга тези, които имат стари машини, които не могат да се надграждат с нов софтуер.

[ad id=“225664″]

„Това е пътят за борба със сивата икономика”, заяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя допълни, че срокът е краят на 2018 г. и отхвърли обвиненията, че смяната на касовите апарати ще стане от фирми, близки на ГЕРБ.

„Досега към софтуерите на касовите апарати нямаше толкова строги изисквания. В тях има модули, които позволяват изтриване на информация и това беше констатирано многократно. По тази причина приехме по-строги изисквания към софтуерите”, обясни Менда Стоянова.

„По-старите апарати ще трябва да бъдат сменени. НАП трябва да върви заедно с технологиите“, добави тя.

„Това е начинът сивата икономика да се изсветли. Това са допълнителни приходи в бюджета. Укриването на обороти се укриват и данъци и осигуровки и така държавата не може да отговори на нуждите на обществото“, подчерта Менда Стоянова и допълни: „Процентът на сивата икономика трябва да бъде сведен до минимални размери”.

„Срокът за тази промяна е краят на 2018 г. Българинът обаче се активира в последните месец и ден от този срок. С промените, които приехме има и допълнителни изисквания. Дадохме шестмесечен срок за промяна в наредбата. Срокът 31 декември няма да е достатъчен и може да се наложи удължаване“, каза още председателят на бюджетната комисия.


image0 (9K)