Мексико гласува за президент, парламент и местна власт

Днешните избори в Мексико са едни от най-мащабни избори. Освен за президент,в страната ще се гласува и за представители в двете камари на парламента, губернатори и местни управи. Като фаворит за президентския пост проучванията сочат Андрес Мануел Лопес Обрадор, съобщава БНР.

[ad id=“225664″]

След неуспех в две предишни президентски надпревари 64-годишният Лопес Обрадор, бивш кмет на мексиканската столица сега е абсолютен фаворит. Социолозите обясняват неговата популярност със засилващия се гняв на мексиканците от неспособността на традиционните партии да се справят с рекордното насилие и корупцията: „Да приключим с корупцията – този тумор, който разрушава страната ни“.

Битката за второто място е оспорвана. Някои проучвания дават превес на кандидата на управляващата партия Хосе Антонио Меаде, но повечето поставят на второ място 39-годишният Рикардо Анайе от Коалиция за Мексико.

Президентът Енрике Пеня Нието подчерта, че над 89 милиона души имат право на глас: „Да отидем всички да гласуваме с гордост, радост и увереност в бъдещето си“.

Според анализатори има желание за промяна на всяка цена, защото недоволството от настоящето надделява над страха от неизвестното.


image0 (9K)