Мей: След Брекзит Великобритания няма да е и в общ митнически съюз с ЕС

Великобритания „категорично ще напусне митническия съюз” с ЕС след брекзит, заявиха източници от „Даунинг стрийт” №10, цитирани от британски медии. Повод за това изявление станаха спекулациите, че премиерът Тереза Мей възнамерява да смекчи позицията си. Това предизвика сериозни вълнения в парламентарната група на Консервативната партия и дори твърдения, че Мей може да бъде сменена, пише „Индипендънт”.

[ad id=“218001″]

Кабинетът предприе тази стъпка след предупрежденията от видни представители на консерваторите, че евроскептичното крило в партията може да се опита да свали премиера от власт, ако тя се обедини с проевропейски настроени министри като Филип Хамънд (министър на финансите) и Амбър Ръд (на вътрешните работи) в опит да запази митническия съюз, отбелязва „Телеграф”.

Този ход на „Даунинг стрийт” обаче ще разгневи привържениците на оставането в ЕС, надяващи се Лондон да сключи споразумение с Брюксел, което да предвижда да се запазят близките отношения и в бъдеще, коментира „Гардиън”.

Уверението за категоричното оставане в митническия съюз беше направено в навечерието на посещението в Лондон на главния преговарящ на ЕС за брекзит Мишел Барние и в момент, когато Брюксел се готви да започнат преговорите за преходния период в отношенията с Обединеното кралство след него.

[ad id=“218548″]

По-подробни решения ще се вземат на министерски заседания в сряда и четвъртък, когато ще се изработи позицията на Лондон за предстоящия нов кръг преговори с ЕС, отбелязва вестникът.

„Дейли телеграф” определя обявеното категорично изключване на по-нататъшното оставане в митническия съюз като победа за привържениците на брекзит преди двете заседания на кабинета през седмицата, които ще са изключително важни. Според изданието това означава, че е настъпил кардинален обрат в позицията на Мей, която само преди няколко дни отказа да изключи възможността за оставане в митническия съюз.

Междувременно главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че Великобритания и Европейският съюз не могат да си позволят да губят време в преговорите за излизането на кралството от ЕС. „Нямаме нито минута, за губене. Трябва да постигнем споразумение, а имаме толкова много неща за вършене. По тази причина взехме решение за ускоряване на работата“, каза Барние. На въпрос какво мисли за намерението на Великобритания след развода с ЕС да напусне и митническия съюз, той отговори: „Трябва да уважаваме червените линии, поставени от британското правителство, но те трябва да уважават правилата, които са в сила в ЕС“.

[ad id=“236480″]

По-късно днес Барние ще се срещне с британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис. Поредният кръг от преговори между Лондон и Брюксел ще стартира на 6 февруари в белгийската столица. Агенция Прес Асошиейшън, позовавайки се на източници от канцеларията на британския премиер Тереза Мей, съобщи, че Великобритания ще излезе от митническия съюз след прекратяване на членството си в Евросъюза. Вестник „Сънди Таймс“ информира по-рано, че Мей може да бъде свалена от своя пост, ако продължи да следва плановете за оставането на Обединеното кралство в митническия съюз.

Според сведения на изданието, евроскептиците от Консервативната партия са се свързали с външния министър Борис Джонсън и са се договорили, че в случая на принудително оттегляне на Мей, вицепремиер ще стане министърът на околната среда Майкъл Гоув, а твърдият привърженик на Брекзит Джейкъб Рийс-Мог ще оглави министерството на финансите.

Съответно самият Джонсън ще бъде премиер на страната. Преговорите за Брекзит трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще имат половин година за ратифицирането на постигнатите споразумение в националните парламенти. Самият Брекзит трябва да се състои на 29 март 2019 г., след което ще настъпи преходен период, който ще продължи до 31 декември 2020 г.

Епицентър.бг

 


image0 (9K)