Международен младежки център – гр. Стара Загора предлага дейности, насочени към личностното развитие и социално включване на млади хора

Международен младежки център – гр. Стара Загора предлага дейности, насочени към личностното развитие и социално включване на млади хора на възраст между 15 и 29 години.

Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в град Стара Загора се реализира от Община Стара Загора в изпълнение на проект по програма BG 06 “Деца и младежи в риск” на МОН, с финансовата подкрепа на ЕИП.

Създаването на Международен младежки център в един от най-големите областни градове в България, е от изключителна важност за повишаване на личностното развитие и насърчаване на творческите изяви на младите хора, включително тези в риск и неравностойно положение. Чрез дейностите, изпълнявани от центъра се цели социално включване на уязвими групи, в частност – ромска общност.

Дейностите в Младежкия център са насочени в 5 основни направления:

  • Развиване на международна дейност – за последните три години над 80 младежи са включени в международни обмени в чужбина, а паралелно с това, младежкият център е бил домакин на посещения от Германия, Люксембург, Швеция, Франция и Великобритания.
  • Теренна работа – идентифициране на потребностите на младите хора и включване на младежите от област Стара Загора в дейностите на центъра.
  • Дейности за свободното време – развлекателни дейности, целящи развиване на фината моторика, въображението и логическото мислене на младите хора.
  • Обучителни дейности – тренинги, семинари и конференции, целящи развиването на конкретни знания и умения на младите хора и изграждането на активна гражданска позиция у тях. В запазена марка на Международен младежки център се превърна дългосрочният тренинг курс „Младежка академия“, базирана изцяло на нуждите на младите хора и реализирана чрез методите на неформалното образование.
  • Овластяване на младежите – осигуряване на възможност младите хора да участват активно в процесите на вземане на решения на локално ниво.

Концепцията за изграждането на Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в гр. Стара Загора е изцяло съобразена с изискванията на Съвета на Европа за получаване на знак на качество – европейско отличие за качество на младежката работа. През 2015 г. ММЦ кандидатства за Знак за качество за младежки центрове, а година по – късно – през 2016 г. в Международен младежки център бе осъществена визита от експерти към Съвета на Европа, целяща да оцени качеството на работа и предлаганите услуги в центъра. В резултат на проведеното посещение, младежкият център в Стара Загора бе номиниран, а по – късно същата година и удостоен със Знак за качество за младежки центрове.

Старозагорският център е единственият в България и осмият в Европа, награден с приза. Официалната церемония по връчване на Знака за качество ще се състои на 16 май 2017 г.


image0 (9K)