Междузвездните войни на две поколения. Джордж Лукас на 76

Бащата на “Междузвездни войни”. Това май изчерпва всичко, което има за казване за Джордж Лукас, който днес навършва 76 години. Но освен създател на приказната история за далечна галактика, Лукас има и поне три други роли в живота – той е баща на четири деца, един от създателите на нова вълна в киното на 70-те (заедно със Спилбърг и Земекис) и един от най-известните филантропи в света на филмовото изкуство.

Джордж Лукас е роден през 1944 г. в Модесто, Калифорния, в семейството на собственик на магазин за канцеларски материали. Отрано го възхищават Фелини, Трюфо, Годар. Снима с 8-милиметрова камера още преди да да започне да учи в Училището по кинематографско изкуство в Южнокалифорнийския университет. Там завършва кинорежисура, а после и филмопроизводство.

Колкото и всеотдаен да изглежда за каузата на киното, той не винаги е искал да се занимава само и единствено с това. В началото мечтае да стане автомобилен състезател, но една катастрофа го отказва от това намерение. След като завършва бакалавърска степен се опитва да се запише в армията, но не успява, защото е натрупал глоби за превишена скорост. От участие във Виетнамската война го спасява диабетът.

Благодарение на всички тези неосъществени отклонения Лукас остава в киното и е забелязан още като студент. Той печели награда с късометражния си студентски филм, а после и стипендия, благодарение на която наблюдава снимките на мюзикъл, режисиран от Франсис Форд Копола. Заедно с Копола той основава компанията American Zoetrope, но я напуска, за да се посвети на собствената си – Lucas Films. Преди да я напусне обаче, American Zoetrope произвежда два предшественика на “Междузвездни войни” – THN 1138 (1971) и Американски графити (1973), който носи на Лукас първата номинация за Оскар. Тогава е на 29 години. “Междузвездни войни” тепърва предстоят, но той вече е снимал двама от основните актьори в бъдещата сага – Харисън Форд и Марк Хамил. Предстоят и филмите за Индиана Джоунс – истории, измислени от Лукас за филмите на Стивън Спилбърг.

През 2012 г. Лукас продава компанията си на Дисни. Това поражда опасения, че следващите епизоди на “Междузвездни войни” няма да са в същата стилистика, която вече си е създала две поколения почитатели. Опасенията се оказват безпочвени чак до декември 2019, когато излиза последният епизод, а Лукас за първи път дори не отива на премиерата.

Много от хората, които му се възхищават, се питат как е могъл още през 70-те години да предвиди направата на толкова много пълнометражни епизоди за 40 години напред. Няма сигурен и еднозначен отговор на този въпрос, но има поне един факт, който си заслужава замислянето: когато търси финансиране за първия “Междузвездни войни”, той приема по-нисък хонорар за работата си на режисьор и сценарист, в замяна на това, че ще запази правата си върху измислените си герои във филма и търговската марка. Игри, фанелки, сувенири, играчки с образите на героите буквално заливат света в следващите десетилетия. Може би някъде тук е и отговорът – че Лукас е имал не точно някакъв прецизен сценарен план за десетилетия напред, а просто е имал доверие в таланта си.

Половината от цялото му богатство отива за благотворителни цели. Той финансира проекти, свързани с образование, защита на човешките права или развитие на киноиндустрията. Той е един от основните донори на университета, който е завършил, както и на отделна университетска програма за обучение на специалисти в киното. Лукас е също донор и на Фондация “Обама”.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)