Медици от Банско разобличиха Мутафчийски

По време на вчерашния редовен брифинг се чуха изказвания, че има скриване на пациенти, заразени с коронавирус. Това наложи спешно тестуване на 50 души в града. Лекарите в курорта твърдят, че не са прикривали случаи на болни от COVID-19.

„Чувстваме се много обидени. Мисля, че генералът трябва да ни се извини лично. В условията на барикада ние понесохме цялата тежест да преглеждаме пациенти, които нямаме право да изпратим извън Банско. Справихме се много добре. Питам защо човекът, който е подал информацията, не застана и не каза, каквото знае. В понеделник идваха от РЗИ. Правили сме общо 21 теста за COVID-19“, каза една от общопрактикуващите лекарки.

Тя разказа, че е имало влошен пациент. „Опитах се да вкарам момчето в болница, но процедурата беше много тежка. Той имаше пневмония. И все пак успях да го изпратя в лечебно заведение“ , поясни докторката пред Нова тв.

„Никой не ни е искал информация за съмнителни случаи. Нямахме лаборатория, нито рентген. Бяхме в изолация. Имаше сериозни случаи, които се нуждаеха от специализирана помощ. Имаше хора, които сами искаха да се тестват, но нямаше как. Бяхме инструктирани по-леките случаи да се лекуват вкъщи, а ако някой е много зле, да се транспортира с линейка. Не знаехме какво лекуваме – грип или коронавирус“, заяви д-р Кадева.

Малко по-късно ген. Венцислав Мутафчийски отвърна на тези думи.

„Информацията беше, че имаме данни за хора със симптоматика, които не са подадени. Процедурата е, че всеки, който има такава симптоматика трябва да бъде изпратен за лечение. За двуседмичния период на карантина имаме само няколко случая на бременни жени, които са изпратени в болница. Не съм обидил никой. Ако медиците не са имали такива случаи или тези, които са имали са били подадени тогава ОК. Ние сме длъжни да проверим“, коментира Мутафчийски.

BNews.bg


image0 (9K)