Медиците от Спешна помощ: Веднага отменете разхлабването на мерките!

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ отправиха призив към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да отмени веднага издадената от него заповед за разхлабване на мерките, определяйки я като „гавра с труда на всички медици на първа линия и е заплаха за спасяване живота на пациентите“.

Позицията на медиците е отправена в специално обръщение към управляващите, подписано от председателя на асоциацията д-р Десислава Кателиева, което беше публикувано на официалната страница на Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ във Фейсбук.

„Министерството на здравеопазването отчита, ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки, за един ден 5176 новозаразени – ръст с 679 човека,155 починали, 9811 хоспитализирани. Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме“, пишат медиците.

„Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след Covid-инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа, 160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства“, се казва в тяхната позиция.

Оттам заявяват още, че работят на ръба на възможностите си и категорично отказват да носят отговорност за „закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ“.

„Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението“, пишат още от Асоциацията в позицията си.

 

 

 


image0 (9K)