Медицинската услуга по Черноморието само срещу здраво плащане!

Чужденците по Черноморието броят по 50 евро само, за да получат рецепта за лекарство. Това е тарифата на лекарите в Слънчев бряг за първичен преглед. Рецепта без преглед обаче не се издава. Ако искат да си купят лекарство от аптеката, са принудени да олекват с 50 евро за минута при доктора.

За последваща консултира със специалист отново се плаща 50-60 евро, а някъде второто мнение струва и по 80 евро.

В луксозните поликлиники в най- големия черноморски курорт таксите за преглед и манипулации не са обявени. При запитване относно цената за даден преглед, служителките на регистратурите уклончиво избягват отговора, като приканват първо да се мине на преглед, а после лекарят ще прецени.

Информация за цените на докторите дават единствено преминали вече пациенти. Чужденци се жалват, че за ехографски преглед поликлиниките в Слънчев бряг им вземали по 45 евро, рентгенова снимка пък струва 40 евро, а скенерът е поне 120 евро. Ако на туриста от чужбина се наложи да вика частна линейка, тогава таксата е 50 евро и то само в границите на курорта.

Поставяне на една инжекция струва 10 евро, лекарството се плаща отделно, твърдят служители на туроператорските фирми. За гипсиране на крак или ръка пък ортопедът взема поне 100 евро.

Цените на оперативните интервенции също се пазят в тайна и често се договарят на място, но винаги в четирицифрени суми и задължително в евро. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие че не е викал линейка. Оправданието на лекарите е, че чуждите туристи практически не плащат нито стотинка за прегледи и лечение, защото всички си имали здравни застраховки. Сметката изпращали директно на застрахователните компании, които поемали всичко. „Дори често се случва да ни откажат плащане на лечение, което сме провели, или да го платят частично“, твърдят медиците от най-големия ни морски курорт.

Цените за българските са по-ниски, но отново са доста над средните стандарти. Цената на първичен преглед при доктор за българи в Слънчев бряг тръгва от 40 лв., а меренето на кръвно е 10 лв. За ехографско изследване се плаща по 30 лева.

Туристите могат да разчитат на безплатна медицинска помощ единствено в спешните центрове в Бургас и Варна.

Там обаче приемат само, ако случаят наистина е спешен и застрашава живота. Ако хванеш паравирус, причиняващ т. нар. летен грип на морето, единствената алтернатива е да се заплатиш около 100- 200 лв., и то само да ти назначат лечение.

Източник: BNews.bg


image0 (9K)