„Медиана“: Седем дни преди вота за Фандъкова биха гласували 27,8%, за Манолова – 24,3%

Социологическо изследване на агенция „Медиана“ седмица преди изборите дава 3,5% предимство на кандидата на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова пред основния й опонент – гражданския кандидат Мая Манолова. За сегашния кмет Фандъкова биха гласували 27,8% от запитаните. За Манолова – 24,3%. Към момента (една седмица преди изборите) може да се каже, че кметските избори в София ще се решат на балотажа на 3-ти ноември, основният извод от изследването.

Кольо Колев, „Медиана“

В столицата доминират обществените нагласи за промяна на кмета, но най-малкото на първия тур на изборите те няма да се консолидират около един претендент. Гласовете за промяна се разпръскват в широк диапазон от кандидати. Това дава добри шансове за настоящия кмет, зад който застава напълно консолидираната партия ГЕРБ. Данните показват практически 100% консолидация на симпатизантите на ГЕРБ зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова.

Данните (към 20-ти октомври) показват леко преимущество (3.5 %) за Йорданка Фандъкова пред основния й опонент Мая Манолова. Борислав Игнатов е трети с близо 10 % от гласовете на избирателите.

Запитани, ако днес, сега избирахме смет на София, за кото от кандидатите щяхте да гласувате, отговорите са:

Йорданка Фандъкова – 27,%

Мая Манолова – 24,3%

Борислав Игнатов – 9,4%

Ангел Джамбазки -5,1%

Волен Сидеров – 4,3%

Георги Кадиев – 1,8%

Борис Бонев – 1,5%

Минчо Куминев – 1,1%

Десислава Иванчева – 0,9%

Тончо Токмакчиев – 0,7%

За друг – 0,4%

Няма да гласувам – 22,7%

Така нареченият патриотичен вот е практически поделен почти поравно между Ангел Джамбазки и Волен Сидеров – съответно четвърти и пети в кметската надпревара. Прави впечатление, че Георги Кадиев успява да отцепи близо 2% от симпатизантите на БСП, които заявяват, че биха гласували за него, а не за кандидата подкрепен от партията.

Запитани какво очакват да се случи в крайна сметка на вота 28% от запитаните посочват „Йорданка Фандъкова да остане кмет“, цели 47% – „Да има нов кмет“, а 25% – „Безразлично ми е/не знам“.

Засега изглежда, че местният парламент ще бъде съставен от много широк спектър политически формации и в него ще присъства 10-11 политически сили. Данните показват, че ГЕРБ ще имат най-голяма група, но ще бъдат далече от формиране на мнозинство и възможност за доминация в общинския съвет.

Запитани ако днес бяха местните избори в София, с листата на коя политическа сила бихте гласували за общински съветници, отговорите на участниците в допитването са:

ГЕРБ/СДС – 25,8%

БСП за България – 20,3%

Демократична България – 9,6%

ВМРО – 5,2%

„Атака“ – 3,5%

АБВ – 1,5%

Партия на зелените – 1,3%

Движение 21 – 0,9%

Възраждане – 0,9%

Воля – 0,9%

Алтернативата на гражданите – 0,9%

За друга партия – 1,5%

Няма да гласувам – 27,7%

На базата на това изследване не може да се прогнозира крайният резултат от кметската надпревара. До голяма степен всичко зависи от това дали ще наблюдаваме консолидация на гласовете за промяна – накъде ще се насочат избирателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите – или пред урните ще отидат само твърдите привърженици на оставащите в състезанието кандидати. (Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи поради пълната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура).

На изборите на 27-ми октомври може да се очаква висока изборна активност – близо 60% от избирателите вероятно ще гласуват.

Социологическото проучване е проведено сред 551 човека над 18 години, жители на община София. Използваният метод е „Facе-to-face” с интервюта по домовете на респондентите. Проучването е с двустепенна гнездова извадка и е представително за община София.

Проведено е на терен през периода 14 – 19 октомври 2019 г.

Изследването е проведено от агенция „МЕДИАНА“ и е реализирано със собствени средства. Проведено е на терен 14 – 19 октомври 2019 г. с 551 човека 18+ години, жители на община София и е представително за общината.

„Епицентър“


image0 (9K)