Медведев: Ще има транзитен газ през Украйна и след 2019 г.

Руският министър-председател Дмитрий Медведев заяви, че Москва е готова да продължи да доставя транзитен газ през Украйна и след 2019 г., въпреки намерението да изгради газопровода „Северен поток 2“ през Балтийско море към Германия и Западна Европа, съобщи Ройтерс, цитирана от Канал 3

Медведев, който е на двудневно посещение в Люксембург на 5 и 6 март, обяви това в интервю за най-тиражния вестник в страната „Luxemburger Wort”, излязло в понеделник, в деня на кацането на премиера в България. 

Именно от Украйна през българската територия се подава газ от Русия през Трансбалканския газопровод. „Русия може да използва Украйна за транзит на газ и в бъдеще, но при определени условия – изрично подчертавам това: ние не зачеркваме транзита през съществуващите газопроводи“, каза Медведев и добави, че страната му е готова да продължи да подава газ транзитно през Украйна и след 2019 г. 

„Естествено при определени условия – споразумение между заинтересуваните компании, благоприятни икономически и търговски параметри на договора, както и стабилна политическа ситуация“, изброи условията Медведев. 

Русия е в остър конфликт с Украйна заради анексирането на Крим и положението в откъсналите се източни украински провинции. 

Заради посещението на Медведев американската дипломация подложи на силен натиск люксембургското правителство да изрази ясно позицията си срещу срещу „незаконното анексиране“ на Крим от Русия преди 5 години, се казва в специална нота на американското посолство във Великото херцогство. 

Официална реакция от страна на правителството не последва, но министърът на заетостта Дан Керш изрази възмущението си от американската намеса във Фейсбук“: „Правителството на Люксембург не се нуждае от напътствия и уроци от друга държава или посолство как да води външната си политика. Това е неприемливо!“, написа Керш, цитиран от RTL.


image0 (9K)