Медведев отново е министър-председател на Русия

Той бе подкрепен от фракциите на управляващата „Единна Русия“ и Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР), а депутатите от „Справедлива Русия“ и Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) бяха против

[ad id=“225664″]

Държавната дума на Руската федерация утвърди Дмитрий Медведев на поста министър-председател на страната, предава РИА Новости, цитирана от Агенция „Фокус“. В подкрепа на кандидатурата му гласуваха 374 депутати (83,1%) при необходими 226 гласа „за“ от общо 450, докато „против“ бяха 56 от членовете на законодателния орган.

Медведев бе подкрепен от фракциите на Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР), „Единна Русия“, а депутатите от „Справедлива Русия“ и Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) се изказа против кандидатурата му.

В Държавната дума се появи и президентът Владимир Путин, който отбеляза, че Медведев „оглавяваше правителството в трудни години“.

[ad id=“263680″]

„Въпреки тези трудности, правителството успя да реши не само необичайно спешни задачи, но същевременно да запази перспективата за развитие, да увеличава непрекъснато тези възможности, насочени към средносрочните и дългосрочните перспективи“, заяви Путин, призовавайки депутатите да одобрят избора на Медведев за ръководител на кабинета в Москва.

В деня, в който се състоя церемонията по встъпване в длъжност на президента Владимир Путин (7 май), правителството излезе в оставка и лидерът на Кремъл предложи за премиерския пост Дмитрий Медведев.

От фракцията на „Единна Русия“ още тогава заявиха, че подкрепят кандидатурата на Медведев, който е и председател на партията. В Държавната дума партията има мнозинство от 343 депутата, или близо 76% от общия брой мандати.

[ad id=“238430″]

Заседанието във вторник бе първото за органа след триседмична пауза – от 16 до 29 април депутатите бяха в отпуск, а след това в продължение на седмица работеха с избирателите в отделните региони, припомня агенцията.


image0 (9K)