Медведев в Белград: Русия подкрепя запазването на суверенитета на Сърбия!

Русия разчита на това, че ситуацията на Балканите ще остане стабилна и сигурна и е готова да подкрепи Сърбия в поддържането на суверенитета и териториалната й цялост. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев, говорейки пред сръбския парламент, цитиран от TACC и „Фокус“.

„Русия подкрепя сръбския народ и е готова да Ви предостави цялата необходима помощ за поддържане на суверенитета и териториалната цялост“, каза Медведев.

Руският премиер добави, че Москва се интересува „изключително от мирното уреждане на съществуващия проблем (в региона) въз основа на резолюция номер 1244 на Съвета за сигурност на ООН“.

„Искаме ситуацията на Балканите да остане стабилна и сигурна и се стремим да развиваме отношения с всички държави (в региона)“, добави руският премиер.

Руският премиер също обяви, че разчита на 25 октомври да бъде подписано споразумение за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Сърбия.

„Само няколко дни по-късно, на 25 октомври, очакваме Вашия министър-председател Ана Бърнабич в Москва. Надявам се, че посещението ще приключи с подписването на споразумение за свободна търговия между Република Сърбия и Евразийския икономически съюз“, каза Медведев.

Руският премиер е уверен, че взаимодействието на Сърбия с ЕС няма да попречи на сътрудничеството на страната с Русия по време на своята визита в Белград.

„Убедени сме, че плановете на вашата страна за сближаване с Европейския съюз няма да доведат до изкуствено потискане на двустранното ни сътрудничество“, каза Медведев.

Руският премиер заяви, че Руската федерация е отворена за равноправен и диалог на принципите на взаимно уважение с Европейския съюз.“

„Още веднъж искам да подчертая, че ние, Руската федерация, сме отворени за равноправен диалог, на принципите на взаимно уважение с Европейския съюз, но само на такива принципи и само с разбирането, че по този начин можем да изградим взаимноизгодно сътрудничество“, каза Медведев.

„Сега през Сърбия се строи участък от газопровода „Турски поток“ от границата с България до Унгария“, каза премиерът. „Вашата страна изпълнява стриктно задълженията си“, каза Медведев. „Надяваме се строителството да приключи до началото на 2020 г.“

Говорейки за сътрудничеството на двете страни в икономическата сфера, Медведев отбеляза, че обемът на руските инвестиции в Сърбия надхвърля 4 милиарда долара, а плановете са тази цифра да се увеличи с още 1,5 милиарда долара.

Медведев добави, че в Сърбия ще бъде създаден център за ядрени изследвания, технологии и иновации, който ще помогне за решаването на проблеми като създаването на лекарства. Освен това, по време на посещението на премиера в Белград се планира да се подпише споразумение за създаване на културни информационни центрове.

Премиерът добави, че е подготвено споразумение за модернизацията на един от участъците от железопътната мрежа на Сърбия и създаването на високотехнологичен диспечерски център за контрол на влаковете. Кадър: РИА Новости

https://www.facebook.com/rianru/videos/422663931731953/?t=1

epicenter.bg


image0 (9K)