МВР: Не публикувайте нищо във Фейсбук!

Летните отпуски са повод за добра почивка извън шума на големия град. Но те са и период, в който крадците не почиват. От МВР констатират, че именно по големите празници и ваканции броят на престъпленията нараства.

По последни данни на полицията бандитите действат подмолно като следят Фейсбук профилите на избрани жертви. Не оповестявайте никаква информация за вашите потенциални ваканции в социалните мрежи, особено ако ще оставяте жилището си без надзор. Една подобна публикация действа като магнит за потенциалните крадци и те няма да се подвоумят да тарашат дома ви.

В никакъв случай не оставяйте големи суми пари в жилището си и проверете дали всички прозорци и врати са затворени и заключени. Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда. Ако нямате съсед, на когото сте сигурни, че можете да вярвате, по-добре не споделяйте с никого информацията за вашето отсъствие.

Най-честите взломни престъпления се случват, след като крадците забележат по външен признак, че вашият дом е необитаем – дограми, климатици, укрепеност на входната врата, статут на обитателите. В доминиращата част от случаите предмет на отнемане са парични суми, бижута, видеокамери и други предмети с висока стойност и бърза пазарна реализация.

Проявената предпазливост никога не е излишна, съветват от МВР. Присъствието на непознати лица във входа на блока или около имота е достатъчно основание да проявите наблюдателност. Много често крадците са дегизирани с работни гащеризони, костюми и друго подходящо облекло, създаващо впечатление, че са работници или служители в различни фирми.

Не оставайте безучастни, ако престъпници се опитват да оберат съседите ви. Ако забележите на стълбищната площадка лица с подозрително поведение или чуете шум от трошене, рязане или чупене, внимателно огледайте и без да издавате присъствието си информирайте полицията. За разследващите е важно, ако успеете да запомните марката и номера на автомобила на подозрителните лица, както и сведения за външния им вид.

[ad id=“225664″]


image0 (9K)