МВР за непроверените пътници на летището: Не е умисъл, а немарливост

Няма умисъл в случая, при който на столичното летище пътници влязоха, без да преминат граничен контрол през март. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на журналистически въпрос в Народното събрание, цитиран от „Дарик“. Заключението се съдържало в доклада на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР за проверката на Летище София по случая.

[ad id=“225664″]

„Докладът на „Вътрешна сигурност“ най-общо казва за нещо като немарливост, но не искам да използвам този термин. Т.е. направено е така, че нищо не е направено, тези, които са изпълнявали задълженията си, са го направили по безобразен начин“, отбеляза министърът.

Той добави, че освен проверката на „Вътрешна сигурност“, е възложил и дисциплинарно производство, което означава, че от ГД „Гранична полиция“ са направили проверка, резултатите от нея били на бюрото му, но не ги коментира. Валентин Радев допусна, че след празниците ще се знаят заключенията от проверката и производството.

[ad id=“263680″]

„13 гранични полицаи са отстранени, за да не влияят на разследването и на местата им са техни колеги от Варна и Бургас. От производството, което тече в момента, ще стане ясно и кои служители ще бъдат отстранени. Министърът призна, че е имало нарушения. Видяхме, посочи той, че минаха 43-ма безпрепятствено, въпросът е какви са нарушенията, какви ще са отговорностите, от кого“, обясни вътрешният миистър.

[ad id=“237001″]

„МВР все още не може да залови двамата избягали рецидивисти от Софийския затвор“, призна Радев. Все още се получавали сигнали от граждани. „Рано или късно те ще бъдат хванати, рано или късно и Галеви ще бъдат хванати, системата работи – дори бавно, важно е накрая да има наказание, убеден е вътрешният министър. Той призна, че органите засега не знаят къде са бегълците. Има червена бюлетина, търсим ги и навън“, допълни Радев.

[ad id=“238430″]

Във връзка с лансираното вчера искане на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев за разширяване правомощията на антикорупционния орган с възможност за задържане министърът посочи, че въпросът е обсъждан, но засега не може да каже „да“ или „не“.


image0 (9K)