МВР да активизира контролната дейност – иска прокуратурата

След проверка прокуратурата иска от МВР да активизира контролната дейност по Закона за движение по пътищата (ЗДвП), тъй като проверката установила слаби резултати в голяма част от областните дирекции на МВР.

По указание на Върховна административна прокуратура, окръжните и районните прокуратури в страната са извършили проверки на административно-наказателната дейност на ОДМВР/СДВР и РУМВР по Закона за движение по пътищата през 2015 г., като са направени три основни констатации.

През 2015 г. е намалял броят на съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН) и електронни фишове (ЕФ) в сравнение с 2014 г. и 2013 г., като са налице структури на МВР, в които намалението е в пъти. При проверките е констатирано също, че масово не са спазва изискването на закона за административните наказания прекратяването на преписките да става с мотивирана резолюция. На последно място е констатирано, че процентът на отменените от съда наказателни постановления е значителен, като в някои структури той превишава половината от обжалваните.

При тези констатации са направени изводите, че следва да се предприемат действия за активизиране на контролната дейност на МВР по ЗДвП и за вземане на мерки за повишаване качеството на работата, се посочва в съобщение на прокуратурата.

При проверката, в случаите при които са констатирани пропуски и неизпълнение на законовите изисквания, районните и окръжните прокуратури са изготвили 25 предложения до съответните структури на МВР за предприемане на действия за отстраняване на пропуските.

offnews.bg


image0 (9K)