Мая Манолова:Топлофикация – София се излага пред гражданите на България

Омбудсманът Мая Манолова коментира случая, в който човек от Смолян е осъден да плаща за парно в София, където той никога не е живял. Манолова заяви в „Здравей, България“ по NOVA, че това е абсурд.

[ad id=“225664″]

„Сюжетът е абсурден, сюрреалистичен.

След като направихме пълна справка с моите експерти, се натъкнахме на абсурдната ситуация, че той е лицето Стефан, което е осъдено от два състава – на Софийски градски съд и от Софийски районен съд. А в Агенцията по вписванията имотът се води на Стефан от Смолян. В едно от възраженията съществува името на Стефан от ж.к. „Люлин“, но крайният акт е на името на Стефан от Смолян”, каза тя.

[ad id=“263680″]

Пенсионерът трябва да изплати 1300 лв. на „Топлофикация“ – София и освен това е принуден да доказва самоличността си в съда. „Пенсията ми е запорирана, тъй като размерът й е нисък. Не мога да я тегля от банкомат. Аз съм работил в София от 2003 до 2011 г.  съм живял срещу Спешната помощ на бул. „Сливница” и до Националната следствена служба. Вчера, след като репортажът беше излъчен, ми се обади частният съдебен изпълнител, който ми каза, че „Топлофикация – София” е оттеглила жалбата си срещу мен”, обясни възрастният мъж.

От дружеството оправдават действията си с данни в официални документи. „В справката в Агенцията по вписванията, съществува ЕГН-то на Стефан от Смолян. При завеждането на дела, ние се базираме именно на тези данни”, коментира Елизабет Павлова, говорител на „Топлофикация” – София.

Омбудсманът обаче застана на страната на потребителите. „Имиджът на дружеството страда изключително много от тази несправедливост. Много по-добре е да поеме риска да плати тези 1000 лв., отколкото „Топлофикация“ – София да продължи да се излага пред гражданите на България”, добави Манолова.


image0 (9K)