Машинното гласуване било „архаичен метод“, затова ГЕРБ не го искали

ГЕРБ не иска машинно гласуване. По думите на депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов – председател на правната комисия, казани в ефира на БНТ, това е архаичен метод, който се използва в много слабо развитите демокрации. 

Ние си отстояваме позицията и сме били винаги искрени и различаваме машинното гласуване от елетронното-дистаницонно гласуване, каза Данаилов Кирилов. Според него  един от първите драматични въпроси е за машинното гласуване.

ЦИК има официални доклади, където са казали, че не могат да пуснат електронното дистационно гласуване. Този процес започна 2017 година. Има и стенограма, където БСП казват да с машините е опасно, заяви депутатът. Той коментира промените в изборните правила. По думите му в мнозинството европейски държави в преференциално гласуване прагът на преференциите е цената на мандата. Имаме официално изказване по дебата за преференциите в пленарна зала. Умишлено се въздържахме в дебата. Той се състоя между БСП от една страна и от ДПС от друга страна, коментира шефът на парламентарната правна комисия.

Той обясни, че преференциите ще останат такива, каквито бяха допреди драмата, разразила се през последните десетина дни. Стана ясно още, че ГЕРБ няма да уважи ветото на президента.

Кирилов изрази убеденост, че има сценарий от страна на опозицията за дестабилизация.


image0 (9K)