Мафията трепери от „заплахата“ Цветан Василев да се разприказва в САЩ и от това да има последствия

Много са ми интересни реакциите по „заплахата“ Цветан Василев да се разприказва в САЩ и от това да има последствия. Не говоря за Пеевските медии – те са фиксирани. Там журналистика няма, има обслужване.

Ако не са инжекциите чрез наливане на публични средства в тях ще са фалирали за няколко месеца. Но Борисов бди над тяхното финансово здраве и много, включително европари, се наливат там. Достатъчно е да видите обявите и рекламите.

Говоря за другата политическа и бизнес общност – защото да се заблуждаваме, че сал един Пеевски срина КТБ е наивност.

За да няма и капка съмнение – никой в САЩ не се заблуждава кой и какъв е Цветан Василев, и че няма да разберат или няма да потърсят и доказателствата за персоналната му отговорност. Или не знаят с какво се е занимавал. Този човек е направил огромен куп от грешки, благодарение на грешни съждения и лична преценка, с което умишлено е довел до загуби или свръхразходи банката, включително като съзнателно я вкарал в неуправляем политически риск от партньорството си с Кой.

Няма никаква гаранция, че пътят на папката с неговото дело до бюрото на американския президент е дълъг и в никакъв случай не необратим.

[ad id=“225664″]

Самият Държавен департамент може да препоръча да не си разваляме отношенията със съюзник и да затвори казуса.
Но… и тук е големият проблем и там и тук.

В САЩ ще се натрупа цялата тази информация, на която тук никой не обръща внимание. Дори да не се превърне в действие на изпълнителната власт, ако стане медийно достояние и от там светът научи за случилото се в България – не ги виждам нашите „юнаци“.

Тази информация ще послужи за съдебни разбирателства в арбитражен съд. Всичко, което стане известно в хода на разследването, на практика ще дублира тукашния смешен процес, който е форматиран така, че да не даде цялата истина, а само тази която устройва тандема Цацаров-Доган-Пеевски и, разбира се, Борисов.

Някой да се съмнява в истинността на думите на Цветан Василев, че Александър Сталийски в качеството му на „доверено лице“ на Бойко Борисов е получавал пари, дялове, участия, привилегии? Това е класическото определение за гранд корупция. Или пък Пеевски и компаниите около ДПС?

Ето това ние тук, в специализирания съд, който нарочно бе измислен за да има управляемост на съдебния процес, няма да чуем? Но ще има паралелно разследване зад океана.

Тук всички знаем, че поредица от компании, политици, включително на топ ниво, са се възползвали от кредити с политическа целесъобразност от КТБ, включително със схемите получаваш дялове в добро предприятия по занижени цени, след това ги продаваш на свръхвисоки цени и така законно ставаш богат. Но не можем да направим нищо, защото Цацаров стои на входа на българското правосъдие.

Смешно е дори да си помислим, че тези хора могат да направят съдебна реформа или да се борят с корупцията. Ето това ще лъсне в Америка, която ще натрупа огромно количество достоверна информация и тогава ще трябва да решава – да се намесва или не. С подварианти – да преговоря дали да се намесва срещу истински реформи или да се намеси, включително като отнеме визите за Америка на замесените в КТБ лица.!? Румен Петков къде е днес? Тази информация няма да бъде само в Америка, но ще стигне и до всички наши съюзници в ЕС.

Контрабанда на цигари, индиректно подпомагане на тероризъм, рейдърство – включително спрямо чуждестранни инвеститори – къде отиват тези наши самозабравили се политици?

Може би ще скочат в Москва да търсят защита?

За това казвам – до тук, добре. Цветан Василев върши работата на разкаял се или изпаднал в крайна нужда мафиот който се разговори. И мафията трепери.

Б. ред. – позицията на бившия ни посланик в Москва е от профила му във фейсбук.


image0 (9K)