Матадор на прага на историята

Така, както Надал го може – с много сила, упоритост и испанска страст. Така Матадора спечели своята 19-а титла от Големия шлем! В Ню Йорк той победи руснака Данийл Медведев – сочен за един от най- перспективните млади таланти.

Цялата кариера на Рафаел е такава. Упоритостта му, желанието да бъде най-добър, че дори и странните суеверни навици предопределят той винаги да е сред фаворитите. Надал става професионален тенисист през 2002 г., на 15 години и 10 месеца печели първата си победа в тура. Само 8 други тенисисти могат да се похвалят с първи успех преди навършването на 16 години.

И така, мач след мач, година след година, титла след титла… Надал окупира върха!

Първият му трофей пристига във витрината през 2004 г. Той го печели в полския град Сопот. И като че ли магията започва да се случва!

2005 г. – 11 титли! Испанецът предизвиква истински фурор! Особено на „Ролан Гарос“.

Надпреварата във Франция е една от най-важните за годината. Тя е част от престижния Голям шлем в тениса – четирите най-силни турнира. На финала през 2005 г. Надал побеждава Марлано Пуерта, след като на полуфинал се е справил с тогавашния номер 1 в света Роджър Федерер. Първата титла от Големия шлем е факт!

Магията е започнала! Следват титли от „Ролан Гарос“ през 2006, 2007, 2008 г. Любимата настилка на Надал – клеят, му се отплаща за усилията, които полага на нея. Неслучайно той носи и прякора Краля на червените кортове.

Това обаче не означава, че той е загърбил другите настилки!

През 2008 г. Надал триумфира на „Уимбълдън“ за първи път в кариерата си. „Жертва“ на финала е Федерер, а мачът им се превръща в една от съвременните класики в тениса.

2009 г. пък е време за първи (и единствен до момента) триумф на Откритото първенство на Австралия. Отново Федерер, отново 5 сета и отново зрелище!

2010 г. – първа титла от Откритото първенство на САЩ. Този път от другата страна на мрежата е Новак Джокович.

Някак си тенисът в последните години се върти само около тримата хегемони!

Надал обаче е последователен. Той продължава да трупа титли от Големия шлем, да печели точки и да спори с Ноле и Фед за първото място в света.

За да бъдем точни, след вчерашната си победа в Ню Йорк, Рафа има 19 титли от Големия шлем – 1 от Откритото първенство на Австралия, 12 от „Ролан Гарос“, 2 от „Уимбълдън“ и вече 4 от Откритото първенство на САЩ.

Във Франция той няма никаква конкуренция! Джокович и Федерер имат по 1 титла от „Ролан Гарос“ и нямат никакъв шанс да догонят испанеца.

На „Уимбълдън“ положението е по-различно. Там хегемон е швейцарецът с 8 титли, а Джокович има 5. BNews.bg


image0 (9K)