Масонът Иван Сариев предоставил на Горанов луксозния апартамент

„Този апартамент ми е предоставен за ползване през 2012 година от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен“, каза Владислав Горанов по повод назначената от прокуратурата проверка за апартамента, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен.

Горанов отказа да назове имената на кръстника си и добави, че ще го направи, ако това бъде изискано от КПКОНПИ. Медиите обаче разкриха, че става дума за Иван Сариев, викокопоставен масон, който доскоро е бил Велик майстор на Обединената велика ложа на България (ОВЛБ).

Горанов отрече кръстникът му, когото нарече и роднина, да се възползва от сделки с публични финанси, като по този начин се опита да разсее съмненията за конфликт на интереси.

Според публикация в „Капитал“ кръстникът на Горанов е Иван Сариев. Той е високопоставен масон и е бил Велик майстор на една от ложите в България.

През април Горанов и главният прокурор Сотир Цацаров бяха заснети да се ръкуват с необичаен захват, който напомня масонски знак. Двамата седяха един до друг по време на заседанието на парламентарната анкетна комисия за продажбата на ЧЕЗ.

Според Енциклопедия на масонството на Албърт Маккей въпросното ръкостискане се нарича „лъвска лапа“ (заради приликата с крайника на едрата котка) и е знак за разпознаване между масоните, отбеляза тогава „Капитал“.

Според „19 минути“ кръстникът, с когото финансовият министър Владислав Горанов оправдава апартамента, в който 6 години живее безвъзмездно в комплекса на братя Домусчиеви, по закон няма право да му дава като финансов министър подобна облага. Законът признава само кръвно родство. За всички останали случаи преследва облагите, дори да са само обещани, а не дадени.

Изданието твърди, че Горанов също е член на масонската ложа, чийто велик майстор до неотдавна е бил кръстникът му Иван Сариев.

„Тази зависимост към тайно общество, каквато беше забранена например на магистратите, всъщност е много по-скандална. Още повече, че въпросният апартамент е закупен де юре на цена от 382 560 лв. при двойно по-висока пазарна – 306 000 евро или 600 000 лева. Наемът, който масонското семейство не събира от Горанов, в коплекса ЕСТЕ на Домусчиеви е 10 евро на квадратен метър или 1800 евро за 180 квадрата имот”, пише „19 минути“.

Сариеви са имали семеен ИТ-бизнес, сега са издатели и произвеждат добавки от охлюви, разказал пред изданието друг виден масон.

Източник: „Гласове“


image0 (9K)