Масово избиват наркодилъри във Филипините

Във Филипините са регистрирани около 1800 убийства, свързани с дрогата, откакто президентът Родриго Дутерте дойде на власт преди седем седмици и започна война срещу наркотиците. Смята се, че цифрите са много по-високи, отколкото се е смятало първоначално, според полицейски данни, съобщава „Ройтерс”.

Шефът на националната полиция на Филипините Роналд Дела Роса заяви пред комисия на Сената, че 712 наркотрафиканти и употребяващи дрога са били убити при полицейски операции от 1 юли.

Полицията разследва още 1067 убийства, свързани с дрога, обяви Роса, без да разкрива повече подробности. Неговият коментар идва ден, след като Дутерте се разгневи на критиките на ООН за вълната от смъртни случаи.

В събота филипински официални представители обявиха, че броят на заподозрените наркотрафиканти, убити във войната на Дутерте срещу дрогата, е около 900. Този брой обаче включва и хора, които за умрели, след като Дутерте спечели президентските избори на 9 май.

Президентът на Филипините заплаши, че страната му може да напусне ООН и покани Китай и други държави да формират нов световен форум. Той обвини организацията, че не може да изпълни мандата си.

Въпреки това външният министър обяви, че Филипините ще останат член на ООН и описа коментарите на президента като изразяване на дълбоко разочарование и неудовлетвореност.

„Ние сме ангажирани с ООН, въпреки нашата огромна неудовлетвореност и разочарования”, заяви той.

нюз.бг


image0 (9K)