Масовото ваксиниране у нас може да стартира в края на февруари

„Днес ще разгледаме мерките за изборите. Имаме няколко насоки. Първата е животът и здравето на всеки член на СИК. Ще се осигурят лични предпазни средства, поне по 2 такива маски, дезинфектанти, машини за филтриране на въздуха в изборните секции. Всеки който изрази желание, ще бъде ваксиниран. Около 70 000 души са в СИК, усилията ни ще се насочат към мобилните секции“, обясни здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. „В края на февруари ще започнем с 4-та фаза на ваксинация. Ще има достатъчно ваксини, съобщи той. През месец февруари ще получим около 260 хиляди дози ваксина, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души“, обясни той.

„По отношение на мерките България, въпреки ниския индекс на строгост, продължава да поддържа ниски нива на заболяемост, което показва, че ние умело ръководим пандемията и постигаме изключително добър резултат“, коментира на редовния си брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Строгостта на мерките у нас вече е под 40%“, посочи шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Той даде примери от 9-степенната скала за потенциален риск при определени ситуации. „Едно е да отвориш писмо от пощата, а девет е да отидеш на бар, в деветките влизат и религиозни събирания с над 500 души, също и концертни зали без определени места“, даде пример той и коментира: „Следващите по опасност са ресторанти, фитнеси. Индекс на опасност 3 имат посещение на къмпинг и игра на голф. Футболните мачове са между 6 и 7. Рискът рязко спада – например в магазините, ако се контролира потокът от посетители.“

„В края сме на една много противоречива седмица. От една страна мерките дават резултат и трябва да бъдем радостни, че извървяхме този път. От друга страна обаче търпението на хората започва да се изчерпва. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно, но за да се върнем в него, трябва да сме здрави. Не се сърдя, не се обиждам на всички квалификации, които се правят по мой адрес“, каза министърът.

„Разбирам притесненията на туристическия бранш, ние сме подходили изключително гъвкаво, вчера сме дали указания на всички РЗИ, що се отнася до българските граждани, които са били в чужбина – ще вдигаме карантината при отрицателен резултат“, коментира Ангелов. Той изтъкна, че в цяла Европа има далеч по-строги мерки по границите.

„Има едни маски, които се хващат за брадичката и са два пръста плексиглас, тъй че се радвам, че въведохме ред“, коментира Кунчев забраната на шал и шлем в затворени обществени места. „При обичайните ежедневни ситуации, изследванията показват, че по-високият клас маски от стандарт FFP2 не допринасят допълнителна стойност към защитата“, посочи той.

„Членовете на секционните избирателни комисии ще получат по две маски от висок клас, коментира здравният министър по повод организацията на изборите. Наблюдавайки числата от желаещите да се ваксинират във втора и трета фаза, съвсем реалистично е от края на февруари да започнем с четвърта фаза – част от масовата ваксинация в България. Което означава, че можем да включим във ваксинацията и желаещите участници в организацията на изборите“, допусна Ангелов.

„За февруари се очакват 400 000 дози от три ваксини, заедно с тази на „АстраЗенека“, през март – още 400 000. Дневно един общопрактикуващ лекар може да поставя до 10-20 ваксини“, каза зам.-шефът на БЛС Николай Брънзалов.

В момента има заявени количества за 5 от ваксините, с които има сключени споразумения – одобрените ваксини на „Пфайзер/БиоНТех“ и „Модерна“, на „АстраЗенека“, на „Джонсън и Джонсън“ и „Кюървак“. Количествата от първите две одобрени ваксини до средата на годината ще стигнат за ваксинацията на 1 млн. С очакващата одобрение утре ваксина на „АстраЗенека“ количествата до края на юни ще са достатъчни за ваксинацията на 2 млн. души. Очаква се през април да почнат доставки и на четвъртата ваксина, чакаща одобрение – на „Джонсън и Джонсън“, с нея ваксинираните до края на юни нарастват на 2.4 млн. души. Ако до април или май започнат доставки и на „Кюървак“ количествата до юни ще са достатъчни за 2.5 млн. души. Извън това България чака ваксини до края на годината от още двама производители – „Санофи“ и „Нонавакс“. От тях се чакат до 4.5 млн. и 1.5 млн. дози.

До момента ЕК има шест договора с шест производителя – за пет от тях са заявени количества. За 2021 г. очакваме 12 млн. дози, докладва шефът на ИАЛ Богдан Кирилов. Предстои договаряне с още две компании, с което гарантираните количества за България ще достигнат 18 млн. Всеки етап от производството на ваксини се валидира, дори при малки отклонения дадена партида може да бъде спряна, посочи той. До средата на годината се очакват разрешения за още три компании.

„Средната заболяемост за последните 14 дни е 125 на 100 000, но в последните дни е под 100 на 100 000“, изтъкна главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му смъртността е 11.5 на 100 000 души, което ни отрежда 11-о място в Европа. В страната само три области – Враца, Кюстендил и Плевен, са в червена зона с над 120 на 100 000 заболяемост.

 


image0 (9K)