Масови проверки за продажбата на бележници

Инициативата е в рамките на кампанията на КЗП за проверки на стоки за ученика и във връзка с обстоятелството, че всяка година ученическите книжни се актуализират.

На 13 септември, от 9.30 часа, Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще извърши съвместно с представители на медиите поредица от инспекции за продажбата на бележници. Тази година издадената Наредба за информацията и документите в образователната система съгласно новия Закон за предучилищното и училищното образование предвижда допълнителни реквизити в тях.

В проверката ще се включи и министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Инспекторите на КЗП ще следят да не се продават старите бележници. Ако родителите ги закупят, ще направят двоен разход, тъй като ще се наложи впоследствие да купят и новите.
Проверяващите ще обърнат специално внимание да се не повтаря фрапантното нарушение от миналата година, когато масово бележниците и личните карти се продаваха в комплект с подвързии, което вдигаше цената им с пъти.
Други акценти при проверките на стоки за ученика са представяните за анатомични и ортопедични раници, както и комплекти от принадлежности с анонси за по-изгодни цени.
Облеклата и обувките също попадат в обхвата на проверките от гледна точка на безопасност и информация за състав и цени.
Акцията ще стартира на 13 септември в 9.30 часа пред сградата на Комисията за защита на потребителите (пл. „Славейков” 4А).


image0 (9K)