Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Изискването за задължителното носене на маски на открито ще влезе в сила от 00:00 часа на 22 октомври съобщи здравният министър Костадин Ангелов

Здравните власти ще въведат отново задължителното носене на маски на открити пространства, стана ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването след срещата между министър Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, експерти от ведомството и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

Изискването ще влезе в сила от 00:00 часа на 22 октомври, уточни Ангелов по време на брифинг в Ловеч.

“Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, заяви Ангелов.

По време на срещата е било обсъдено и намаляването на продължителността на задължителната карантина на контактни лица от 14 на 10 дни, при условие на липса на симптоми. Това предложение също е получило одобрение и се очаква да бъде въведено със заповед на здравния министър.

Експертите са се съгласили също, че е необходима промяна на критериите за освобождаване от болнично лечение, за да могат медицинските лица да имат “по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите”.

За пръв път носенето на маски на открити и закрити пространства в България беше въведено на 30 март, но само ден по-късно мярката беше отменена с мотив, че “няма пълно съгласие в обществото”. По-късно, в края на април, задължителното носене на маски на обществени места отново стана задължително.

Темата за втвърдяването на мерките у нас стана актуална, след като в последните седмици броят на заразените значително се повиши. Във вторник беше отбелязан и рекорд за най-висок брой заболели за денонощие, най-голям брой настанени за болнично лечение, както и най-много пациенти в интензивни отделения.

От началото на пандемията у нас заразените с COVID-19 са вече повече от 30 000 души.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)