Маскарадните игри в Стара Загора събудиха земята за берекет (СНИМКИ)

Стотици старозагорци и гости на града се насладиха днес на изпълненията на участниците в Двадесетото юбилейно издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора.

[ad id=“225664″]

На Античната улица кукери, бабугери, арапи, васильовци и др. в 20 групи от страната се надпреварваха да покажат най-интересните обичаи от родното си място. В игрите се включиха участници от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.

[ad id=“263680″]

Организатори на Фестивала са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев 2005”.

[ad id=“236999″]

Първи на импровизираната сцена излязоха децата от три детски градини в Стара Загора. Малките пазители на родовата традиция от детски градини „Българче”, „Светлина” и „Загоре” демонстрираха завидни умения в маскарадните игри.

„С това начало на най-малките е и нашето послание – Да пребъде доброто. По стара традиция да се помолим за здраве и берекет и да се насладим на невероятните маски и игри”, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

[ad id=“237001″]

Началото на Фестивала бе дадено с гръм на черешово топче. Групата от село Отец Паисиево грабна публиката с най-големите маски, колегите им от Калипетрово пък впечатлиха с цветове и багри. За пръв път на Фестивала се представи групата от село Бозвелийско, която представи зимни игри от Приморско, завършващи с голямо кръшно хоро. Маскарадната група „Рогач” от село Оборище пък докара черешово топче, за да събуди земята за берекет, а участниците от Калофер играха под звуците на собствения си гайдарски оркестър.

В колоритното множество имаше и малки момчета и момичета наследили любовта към играта от баби и дядовци. Тригодишната Габриела Йорданова от Кошарево и с година по-големият Даниел Анатолиев от Калипетрово съвсем сериозно гледаха на изявите си.

[ad id=“236999″]

Компетентно жури начело с доц. Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив, оценяваше изявите на участниците.

[ad id=“238430″]

За камплексно представяне са отличени групите от с. Оборище, от Ивайловград, с. Зимница, с. Бозвелийско, с. Калипетрово, с. Кошарево, от Шумен и групата от с. Голямо Дряново. Във втората категория за вярност към традициите най-добрите са: групата от с. Отец Паисиево, с. Глушеник, Търничене, Домлен и Калофер. В раздела художествено майсторство наградите са за групите от Гранитово, Могила, Хисаря и Каравелово.

Наградата на областния управител е присъдена на групата от павелбанското село Александрово.

Традиционната Улица на занаятите също привличаше много посетители. Занаятчии от цялата страна предлагаха бижута, керамика, мед, ножове, рисувани сладкиши, точени бонбони за радост на малки и големи.

Фестивалът се превърна в истински празник за Стара Загора. Дойдоха и гости от други общини, които искат да взаимстват идеята.

 


image0 (9K)