Мароко отряза ЕС: И срещу пари, няма да ви строим мигрантски лагери!

Министърът на външните работи Насер Бурита обвини политическите борби в Съюза за раздухването на миграционния проблем извън реалните му размери

Министърът на външните работи на Мароко Насер Бурита заля със студен душ европейците, които измислиха плана за решаване на миграционния проблем чрез построяване на лагери в страни извън Съюза, в конкретния случай – в Северна Африка. Той заяви, че няма никакъв шанс Рабат да разреши построяването на лагери на своя територия, дори и Брюксел да предложи пари, пише европейската редакция на Politico, цитирана от агенция „Фокус“.

[ad id=“225664″]

„Мароко генерално се противопоставя на подобен тип „центрове““, заяви Бурита пред Die Welt в сряда. „Това е част от нашата миграционна политика и суверенната ни национална позиция“.

„Много е лесно да се твърди, че това е отговорност на Мароко“, обясни той, като добави, че тази политика е контрапродуктивна и че дори Съюзът да предложи „финансова помощ“, това няма да промени позицията на страната му.

Бурита обвини политическите борби в Съюза за раздухването на миграционния проблем извън реалните му размери и посочи, че Европа трябва да промени мнението си за южния си съсед: „Ние истински партньори ли сме, или просто съсед, от който ви е страх“?


image0 (9K)