Мария Габриел: Демокрациите ни са под заплаха от кибератаки, трябва да се защитим

„Демократичните ни режими са изправени пред заплахите от кибератаки. Нашата инфраструктура, здравната и транспортната ни система трябва да бъдат защитени“. Това заяви българският кандидат за европейски комисар Мария Габриел по време на изслушването си пред Европейския парламент.

Припомняме, че тя беше номинирана за поста от българското правителство и от председателя на Европейската комисия за комисар с ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“. Предишният представител на България Кристалина Георгиева напусна Европейската комисия в края на 2016 година, за да се върне на работа в Световната банка на престижна позиция.

Мария Габриел посочи, че номинирането й за европейски комисар е възможност да продължи да работи за защитата на правата и свободите на европейските граждани. „2-годишният мандат е кратък. Поради това ключът са приоритетите – пълното прилагане на политиките, които са одобрени до момента“, добави Габриел. Тя подчерта, че ще работи целенасочено за завършване на единния цифров пазар.

В отговор на въпрос за цените на международните разговори – Мария Габриел коментира, че броят им – като цяло, е намалял, защото се използват алтернативни начини за разговори. „Продължава тенденцията за засилване алтернативните методи за телефонни обаждания. Това ще окаже необходимия натиск върху мобилните оператори за намаляване на цените“, коментира Габриел. Тя подчерта: „За Европейската комисия решението е във въвеждането на универсалната услуга“.

Очаква се оценката от изслушването й да бъде обявена утре. Ако тя е положителна, кандидатурата на Мария Габриел ще бъде гласувана следващия месец на пленарна сесия на Европейския парламент.

 

 


image0 (9K)