Марияна Николова: Предвиждаме нови финансови мерки заради COVID ограниченията

Вицепремиерът и мининстър на туризма Марияна Николова обяви в студиото на „Събуди се“ по Нова телевизия, че държавата планира финансова помощ заради новите триседмични рестрикции.

„Хората, които не могат да гледат своите деца, ще имат възможност да получат допълнителна подкрепа. Предвиждаме от понеделник да заработи нова икономическа мярка, която ще бъде над 170 млн. и касае малки и средни предприятия. Концентрирали сме се върху това да бъде процентно съотношение на оборота“, обяви Николова.

Въведените рестрикции срещу разпространението на коронавируса тя определи като навременни.

„Много е важна дисциплината на хората. Считам, че ако в рамките на три седмици се мобилизираме, ще можем да посрещнем празниците с любимите си хора“, добави Николова.

Относно мерките в туристическия сектор и желанието на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти да бъдат затворени Николова заяви, че българските курорти спазват всички противоепидемични мерки.

„С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски курорти. Мерките се спазват безупречно, показаха проверки. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор“, подчерта министърът.

Изчисленията показват, че при пълен локдаун в зимния туризъм загубите ще възлизат на около 1 милиард лева.

„Отчитаме значителен спад на резервациите. Към настоящия момент той е около 40%. Отново ще разчитаме на вътрешния туризъм“, обяви Николова.

 


image0 (9K)