Маринов от турската граница: Тревожно е при съседите, но нашите полицейски сили са в готовност

„Към момента няма опити за преминаване на нашата граница.“ Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов от ГКПП Капитан Андреево късно вечерта на 28 февруари. С него бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов

На българско-турската граница са изпратени допълнителни полицейски сили и жандармерия. Ситуацията в нашата югоизточна съседка остава тревожна, има засилено движение на мигранти в посока Гърция и България, но към момента няма преминаване на нашата граница, с изключение на единични случаи.

„Няма допуснати нарушения, в контакт сме с турските колеги. Премиерът Бойко Борисов проведе разговор с президента на Турция Реджеп Ердоган, в който го информира, че с тревога следим ситуацията в Сирия. Премиерът изрази подкрепа за Турция като страна на първа линия на мигрантските потоци и е изключително потърпевша от войната, която се води в Сирия“, каза министър Маринов.

„България ще отстоява пред Европа Турция да не бъде изоставена сама да се справя с миграцията“, посочи  още вътрешният министър. Младен Маринов посочи, че в момента проблемите са на гръцката граница. Властите там правят опити да не допуснат незаконни преминавания на границата.

„Ние сме в готовност. Виждате, че полицейските сили са тук“, подчерта той и добави, че към момента не се налага използването на армията.

„Тук съм, за да дам увереност. Направихме среща с турските колеги и ги уверихме, че споразумението ЕС-Турция трябва да продължи да се изпълнява. На Турция трябва да се помогне да се справи с мигрантите. Единственото решение за Сирия е дипломацията, така че да се стигне до мир“, изтъкна Младенов.

„По отношение на миграцията не трябва да се търси политически ефект и да се политизира, трябва да сме единни. Тези проблеми не зависят от вътрешната обстановка в България. Единственото, което трябва да направим, е да сме готови и да направим така, че Европа да разбере, че Турция се нуждае от подкрепа“, обобщи вътрешният министър.


image0 (9K)