Марешки осигури недостигащите подписи за проекта на ГЕРБ за нова конституция

Управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти успяха да съберат необходимите 120 подписа за внасяне на проект за нова конституция, стана ясно на брифинг в НС.

Новината съобщиха председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и Искрен Веселинов от ВМРО, който е и съпредседател на групата на ОП в парламента.

Недостигащите им подписи са събрани с помощта на няколко депутати от парламентарната група на Веселин Марешки и т.нар. независими.

Освен това управляващите са се договорили за референдум, който трябва да бъде проведен заедно с изборите за Велико народно събрание. На референдума ще бъдат зададени въпроси по исканията на ВМРО, които не са получили съгласие от ГЕРБ, за да бъдат вкарани в проекта за конституция. Това са въвеждане на задължителна казарма и образователен ценз за гласуване.

Даниела Дариткова заяви, че двете партии имат достатъчно гласове от изборите, за да може да се каже, че изразяват мнението на народа. На въпрос какъв е смисълът от това, след като стана ясно, че няма да могат да се съберат необходимите 160 гласа за свикване на ВНС (тъй като БСП и ДПС са против – б.р.), Дариткова обясни, че се надява те да променят позицията си.

„Процедурата изисква да се внесат първо 120 подписа, за да се започне инициатива за ВНС. Следващите два месеца ние ще организираме поредица от обществени дискусии, поредица от експертни такива и ще търсим съгласие. Надявам се, че този диалог може да разубеди тези, които първоначално са заявили, че няма да подкрепят проекта“, каза още Дариткова.

Дариткова благодари на всички, които са подкрепили идеята на ГЕРБ “за предизвикване на дебат в обществото за нов обществен договор”. “За нас именно това е идеята на процедурата, която започнахме. Смятаме, че след 30 години действие на настоящата Конституция, настъпилите обществени промени и очакванията би трябвало да бъдат отразени в основния закон. За това процедурата ще стартира след събраните повече от 120 подписа“, каза тя.

Промените от “черновата”

„Това, което променихме след последните редакции е, че пренаредихме членовете, като основните права са изнесохме в първоначалната част на варианта. Записахме преамбюл, премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт, записахме изрично текста от Закона за герба в Конституцията, за да бъде точно и детайлно описан и ред други промени, които ще видите“, каза Дариткова.

Най-важно за ВМРО е важно оставането на преамбюла, еднонационалната държава и декларацията, че българите сме единна нация, каза Искрен Веселинов. „Ние подсилваме това национално звучене, защото в преамбюла добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности“, каза още Веселинов.

Според него успех в преговорите е това, че в проекта за конституция, ще бъде записан ангажимент на държавата за поощряването на раждаемостта (образованата), правата на българските общности в граница и други, както и записването, че гласуването е граждански дълг и че остава точката, че бракът е само между мъж и жена.

 


image0 (9K)