Маратон! Борисов закусва в Словения, вечеря в Румъния

Сутринта министър-председателят ще участва в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Бърдо при Краню. Вечерта той ще бъде на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния

[ad id=“225664″]

Напрегнат ден ще бъде 24 април за българския министър-председател. Дипломатическият маратон на Бойко Борисов започва сутринта с посещение в Словения и ще завърши със среща в румънската столица Букурещ.

Премиерът ще участва в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът ще се проведе в Бърдо при Краню, Словения, която е ротационен председател на ПСЮИЕ, съобщиха от правителствената информационна служа.

[ad id=“263680″]

По време на разговорите ще бъде обсъдено задълбочаването на сътрудничеството между страните от региона, особено в областта на свързаността, сигурността, стабилността и икономическия прогрес, както и засилване на сътрудничеството с ЕС и другите международни организации и институции. Лидерите на страните-участнички в ПСЮИЕ ще изберат и нов генерален секретар на оперативния орган на Процеса – Съветът за регионално сътрудничество.

[ad id=“236993″]

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е структуриран с активното участие на българската дипломация през 1996 г., когато на среща в нашата страна е приета Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите. Освен България, в ПСЮИЕ участват Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора, а от 2014 г. – и Косово. Ежегодната Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители бележи финала на всяко ротационно председателство.

[ad id=“236999″]

В ранния следобед Бойко Борисов се връща в София за час-два, след което с правителствена делегация той ще излети за Букурещ. В румънската столица той ще участва в Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния. Премиерът на Румъния Виорика Дънчила ще бъде домакин на премиерите на Гърция и на България Алексис Ципрас и Бойко Борисов и на президента на Сърбия Александър Вучич. Разговорите ще се проведат в двореца „Виктория“.

Държавните и правителствени ръководители на четирите страни ще обсъдят развитието на общите инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите, сигурността и стабилността в региона и подкрепата за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани.

[ad id=“237001″]

След четиристранната среща ще има пресконференция на лидерите и „семейна снимка“. Късно вечерта българската делегация ще се прибере в София.


image0 (9K)