Манчестър Сити спечели шампионската титла на Англия

Манчестър Сити спечели титлата в английския шампионат за втори пореден и общо шести път в своята история. В двубой от 38-ия кръг „небесносините“ победиха с категоричното 4:1 като гости Брайтън.
В 27-ата минута Паскал Грос центрира от ъглов удар и Глен Мъри с глава изненадващо даде аванс в полза на „чайките“. Само 80 секунди по-късно Серхио Агуеро беше изведен в наказателното поле от Давид Силва и с удар отблизо реализира за 1:1.
По-силната игра на гостите продължи и те взеха аванс в 38-ата минута чрез Аймерик Лапорт, разписал се след изпълнение на корнер.
След почивката воденият от мениджъра Пеп Гуардиола състав пак контролираше събитията на терена и в 63-ата минута Рияд Марез се разписа за 3:1.
Илкай Гюндоган от фаул 18 минути преди изтичане на редовното време фиксира крайното 4:1 в полза на отбора от Манчестър.
Сити е първият тим, който спечели титлата във Висшата лига в два поредни сезона от 2008 година насам, когато първото място беше за Манчестър Юнайтед.
„Гражданите“ имат актив от 98 точки на върха в крайното класиране. Брайтън запазва мястото си в елита и през следващия сезон. Ливърпул остана с една точка по-малко от шампионите, въпреки победата си с 2:0 у дома над Уулвърхямптън.
Садио Мане даде аванс за „червените“ в 17-ата минута с удар от наказателното поле и асистенция на Трент-Александър Арнолд.
Домакините контролираха играта и в 81-ата минута отново Мане след подаване на Арнолд оформи крайното 2:0.
Ливърпул не е ставал шампион в Англия от 1990 година насам.
Челси си осигури третото място в крайното класиране след равенство 0:0 при гостуването си срещу Лестър. „Сините“ от Лондон имат актив от 72 точки и отново ще участват в Шампионската лига.
Финалистът в най-престижния клубен турнир в света Тотнъм завърши наравно 2:2 у дома с Евертън и има 71 точки на четвърта позиция.
Ерик Дайър в третата и Кристиан Ериксен 75-ата минута се разписаха в полза на лондончани. Между двете попадения Тио Уолкът и Ченк Тосун осигуриха точката в полза на „карамелите“.
Арсенал победи с 3:1 като гост Бърнли, но остава на пето място във Висшата лига със 70 точки. На два пъти се разписа Пиер-Емерик Обамеянг, а едно попадение добави и Едуард Нкетия.
Манчестър Юнайтед завърши сезона с поражение 0:2 у дома срещу Кардиф, който изпадна от елита. „Червените дяволи“ са шест със само 66 точки и догодина, заедно с Арсенал, ще участват в Лига Европа.
Головете за уелския отбор бяха реализирани от Натениъл Мендес-Лейнг, разписал се от дузпа преди почивката и в 54-ата минута на двубоя.
От Висшата лига изпадат още Хъдърсфийлд и Фулъм.


image0 (9K)