Манолова: Няма да правя партия, но ще дишам във врата на едноличната власт

„Няма да правя партиен проект”, заяви Мая Манолова в студиото на „Тази сутрин” по бТВ. Въпреки това тя не иска да разпръсква гражданската енергия, акумулирана на изборите и „очакването от гражданите да не спирам да дишам във врата на властта”, затова ще създаде „гражданска инициатива върху основата на основните демократични ценности”, която да се бори за честни избори и основните свободи. „Доволна съм от изборите и съм удовлетворена. Видяхме страха на властта и как работи машината за фалшификации и манипулации. Победиха ни с много малко”, каза Манолова.

Манолова е категорична, че ще иска касиране на изборите и ще подаде жалбата в законовия срок, в момента нейния екип анализира изборните протоколи.

„Ще докажем в съда несъответствие между изборните протоколи и тези, които са публикувани. Пликовете с протоколите бяха отваряни от сътрудници на комисията, които са вписвали и дописвали”, каза Манолова.

Според нея сред нарушенията е наличието на празни протоколи, попълвани по думите й в полза на ГЕРБ впоследствие.

„Добре съм. Удовлетворена съм. Вложих цялата си енергия и сърце. Гражданите показаха, че имат куража да се изправят пред едноличната власт. Видяхме страха в очите на властта, видяхме как работи машината за манипулации и фалшификация на изборите“, добави тя.

„На тези избори залогът беше не дали аз ще стана кмет, а дали можем да свалим антидемократичния режим на Борисов“, изтъкна Манолова. Тя заяви, че е гласувала за промяната, а именно за кандидата на „Демократична България“ в район Лозенец.
Според нея обединението на демократично мислещите граждани в София на балотажа е показало, че едноличната власт може да бъде победена.

„Победиха ни с много малко. Никой не се опита да си го обясни с манипулации, фалшификации, нечестни сделки, купуване на гласове – дискредитиране на противника, агресия от страна на опонента“, уточни Манолова. По думите й има огромно несъответствие между истинските протоколи, изготвени от секционните комисии и тези, които после са въведени на сайта на ЦИК.

,,Най-големият бич на тези избори беше купуваният вот. Да не говорим, че протоколите в затворен плик трябва да се представят в Общинската избирателна комисия, но в “Арена Армеец“ бяха отваряни и пренаписвани и дописвани. Освен това в цяла Европа при приемането на протоколите се допускат наблюдатели, а тук бяха изолирани някъде горе… от какво се плашат? Не може такива безобразия и такова безнаказано купуване на гласове да остане без последствия. Ще внесем жалба и ще поискаме касиране на изборите в София“, обясни още Манолова.

Манолова показа протоколи с нарушения – непопълнени графи, с мокър печат и подписи от комисията. Тя отново изтъкна, че при паралелното преброяване от нейния ИК разликата със спечелилия кандидат Йорданка Фандъкова е била около 3%, а само ромският вот за Фандъкова е бил 2,9%.

ИК на Манолова е подал над 20 жалби за купуване на гласове, а в петък или понеделник ще подаде и жалба за касиране на изборите.

„Не може такива безобразия, такова безнаказано купуване на гласове и фалш, да остава без последствия… Не очаках, че е възможно в София да се купуват гласове“, коментира Манолова. Властта стигна до дъното в организацията и манипулацията на тези избори,добави тя.

,,Държава, която може да си позволи да има липса на 100 000 избиратели между първи и втори тур, празни протоколи и да позволи да изтекат данните на пет милиона потребители на НАП, няма как да произведе честни избори. Такива неща демотивират хората, защото става въпрос за достойнството на българина, за доверието в изборите“, допълни тя.

Попитана сега ли разбира за подобни практики, Манолова отговори: „Това не означава, че трябва да се примиря с начина, по който се правят избори. Хората не се примиряват с безогледното купуване на гласове“.

Помолена да коментира думите на Владислав Горанов, че тя е „социален експеримент“, Манолова заяви: „Това е финансовият министър! Представете си какъв език! Така ГЕРБ провеждаха цялата си кампания – с лични обиди и нападки от Борисов и Фандъкова“. „Те обвиниха хората от Волуяк, че правят с мен „уйдурма“, нарекоха хората около мен нечистоплътни. Горанов нарече 200 000 столичани „либерални анархисти“. Така властта печели избори и така ги анализира. Точно г-н Горанов говори за 2009 и 2013 г. Не трябва да се примирявам с начина, по който се правят избори. Повярвайте, и хората не се примиряват с купуване на гласове“, каза още тя.

„Няма да правя партия. Знам, че има огромни страхове и притеснения. Партиен проект няма да правя. Едноличната обаче власт продължава да се вихри. Готова съм да подкрепя всеки гражданин и журналист, който е пресиран от едноличната власт. Ще подкрепя и медицинските сестри. Има гражданска енергия и очакване от граждани да не спра до тук с тази битка. Обмисляме с екипа да инициираме гражданска платформа, която да стъпи върху основните демократични ценности – демокрация, съдебна реформа, човешки права. Показахме, че режимът може да бъде демонтиран“, обясни в заключение Манолова.

Източници: бТВ, „Епицентър“


image0 (9K)