Манолова към Борисов: НС не е трибунал, съдът е на друго място

„Нямаме намерения да прилагаме средствата на принудителното довеждане. Народното събрание взе решение, с което задължи Борисов да дойде в парламента и той е длъжен да го направи, като всеки български премиер, министър, всяко длъжностно лице и дори български гражданин. Парламентът не е трибунал. Сградата на съда е на друго място и тук присъди не раздаваме.“ Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук относно изявлението на Бойко Борисов по-рано днес, научи ЗАРАТА.

По-рано днес на брифинг на ГЕРБ Борисов декларира, че ще отиде в сряда (21 април) в Народното събрание, след като депутатите го задължиха, но коментира, че призоваването му не е за да говори по същество, а за да бъде организиран своеобразен Народен съд.

Когато министрите дойдат на гости в „зайчарника“, могат да седнат, където им посочите и да се съобразят с вашето желание. Това обаче е българският парламент и тук те имат определени от закона места, коментира Манолова по повод изявлението на Борисов, че министрите му щели да се връщат като депутати в парламента.

По повод твърденията на ГЕРБ от днес, че Борисов вече не бил длъжностно лице, Манолова уточни, че според Конституцията до избирането на ново правителство, сегашното в оставка изпълнява функциите си.

Разбирам, че Борисов иска да накаже българския народ, че ГЕРБ са в изолация и че няма да има кабинет „Борисов 4“. Вероятно е сърдит и на новите партии и формации, изпратени в парламента, но това е волята на българския народ. Спазете текстовете на българската Конституция, в която сте се заклел като министър-председател и се дръжте достойно, призова още Манолова.

Законите трябва да се спазват и премиерът да дойде и да обясни в парламента какво е състоянието на държавната хазна, на здравната и икономическата криза и каква е подготовката на българското правителството за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейските институции. Очакваме в сряда да има важен за българите дебат дали ще е внесен в срок Плана, ще дойдат ли в България тези 12 млрд. лв. в срок и ще обхванат ли засегнатите от пандемията отрасли и хора, допълни тя.

Това не са парите на ГЕРБ или за ГЕРБ. Това са парите на европейските данъкоплатци, предназначени за българските граждани. За всички е важно в този План да не са пропуснати цели отрасли, да има средства и за туризъм, и за транспорт, иновации, модернизация и цифровизация на фирмите, подкрепа за малкия бизнес и домакинствата, а не само за бетон, тръби, стиропор и ремонти – това, от което ГЕРБ са се научили да крадат, подчерта Манолова.

Арман Бабикян от ПГ „Изправи се! Мутри вън!“ добави, че е хубаво законът да се спазва. Не е страшно да се явите в парламента. Това е законодателният орган на България и той Ви е избирал за министър-председател. Ако има голям уплах, че ще сте разпитван или ще Ви се случи нещо лошо, или НСО вече не ви пази, ние ще Ви пазим да влезете безпрепятствено в парламента. Нищо, че сте в оставка, когато ви е удобно и не сте в оставка, когато ви е удобно. Изправете се пред народа и неговите избраници! Когато не подадете навреме в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост и Вашите избиратели ще страдат, защото парите няма да ги има, допълни той.

 


image0 (9K)